StoryEditor

Boj medzi Arafatom a Abbásom

23.04.2003, 00:00
Autor:
(hn/do)(hn/do)HNHN

Zhoda v otázke vytvorenia novej palestínskej vlády je zatiaľ v nedohľadne. Rozhovory medzi poradcami prezidenta Jásira Arafata a dezignovaného predsedu vlády Mahmúda Abbása sa začiatkom tohto týždňa skončili bez výsledkov. Koncom minulého týždňa spor medzi oboma politikmi eskaloval, keď Abbás z rokovania s Arafatom na protest odišiel. Jablkom sváru sa stalo obsadenie postu ministra vnútra. Jeden z účastníkov schôdzky uviedol, že Abbás hrozil dokonca i odstúpením, ak by Arafat neakceptoval ním predložené zloženie vládneho kabinetu. Prezident sa medzitým už údajne rozhodol, že ak do dnešného dňa nedôjde k dohode, je pripravený zostavením vlády poveriť iného vysokopostaveného člena Fatahu.
Poslanec Arafatovho hnutia Fatah Kadura Fares však povedal, že k Abbásovi nijaká alternatíva nejestvuje, pretože nikto nemá takú autoritu ako on. Arafata v uplynulých dňoch viaceré európske a arabské vlády požiadali, aby súhlas s novým kabinetom vyslovil čo najskôr.
V pozadí sporu medzi Abbásom a Arafatom stojí podľa všetkého bývalý šéf bezpečnostných síl v pásme Gazy Mohamed Dahlan, ktorého Abbás teraz navrhol za ministra vnútra. Dahlan by tak bol zodpovedný aj za otázky bezpečnosti. Podľa názoru ľudí z Arafatovho okolia môže Dahlan prevziať akúkoľvek vládnu funkciu, pravda, pokiaľ nebude mať nič spoločné s bezpečnosťou. Arafat favorizuje do tejto funkcie svojho dôverníka Haního el-Hasana, ktorý však na rozdiel od protikandidáta medzinárodne nie je známy.
Ak by sa nepodarilo vytvoriť novú palestínsku vládu, bol by to ťažký úder pre mierové snahy na Blízkom východe. Američania a Izraelčania Arafata ako partnera v rozhovoroch odmietajú a naopak, Abbása už viackrát označili za želaného kandidáta.
Abbás pritom včera vyhlásil, že nemieni ďalej rokovať s Arafatom o zložení nového palestínskeho kabinetu. "Rozhovory medzi mnou a Jásirom Arafatom sa skončili neúspechom a za daných okolností nevidím žiaden dôvod na ich pokračovanie," citoval pre agentúru AFP slová Mahmúda Abbása jeden z palestínskych sprostredkovateľov, snažiacich sa zosúladiť stanoviská prezidenta a designovaného premiéra.
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:43