StoryEditor

UNICEF upozorňuje na vplyv vojny v Jemene na budúcnosť tamojších detí

28.03.2017, 07:30
Autor:
TASRTASR

Detský fond OSN - UNICEF - vydal správu o dôsledkoch dva roky trvajúceho ozbrojeného konfliktu v Jemene na tamojšie deti a ich rodiny. Vojna v krajine včera načala tretí rok svojho trvania.

UNICEF informoval, že počet detských obetí v Jemene za uplynulý rok stúpol z 900 na vyše 1500. Počet zranených detí sa takmer zdvojnásobil z 1300 na 2450. Podľa publikovanej správy UNICEF trpí v Jemen približne 1,5 milióna detí akútnou podvýživou. To je porovnaní s rokom 2014 približne 200-percentný nárast. Akútna podvýživa je dôsledkom nedostatku potravín a kolapsu dodávok vody v mnohých mestách. Táto situácia zvyšuje riziko vypuknutia hladomoru v krajine, na čo minulý týždeň dôrazne upozornil aj Medzinárodný výbor Červeného kríža.

UNICEF upozorňuje, že počet extrémne chudobných ľudí v Jemene stúpa raketovou rýchlosťou - zadlžených je zhruba 80 percent rodín a polovica Jemenčanov musí denne vyžiť z menej ako dvoch dolárov.

Vzhľadom na to, že rodiny majú čoraz menšie príjmy, stále častejšie dochádza k prípadom, že sú deti buď naverbované niektorou z bojujúcich strán, alebo sú dievčatá nútené do manželstva. Zo správy UNICEF vyplýva, že dve tretiny jemenských dievčat sa vydávajú ešte pred dovŕšením 18-teho roku života. Pred vypuknutím vojenského konfliktu ich bolo 50 percent.

UNICEF konštatuje, že systém zdravotnej starostlivosti v Jemene je na pokraji kolapsu. Hrozí tak, že 15 miliónov mužov, žien a detí zostane bez prístupu k lekárskej starostlivosti. Cholera a akútne hnačkovité ochorenia, ktoré vypukli vlani v októbri, sa nedarí zastaviť a naďalej sa šíria. Nakazených je podľa odhadov viac než 22-tisíc ľudí, zaregistrovaných je už viac než sto prípadov úmrtia na tieto choroby.  

V dôsledku zničenia, poškodenia alebo iného využitia v Jemene nefunguje viac ako 1600 škôl. UNICEF tiež vo svojej správe konštatuje, že v porovnaní s rokom 2015 sa vlani počet útokov na školy zoštvornásobil. Časť stále funkčných objektov sa využíva na ubytovanie utečencov či vnútorných presídlencov, alebo ich obsadila niektorá z bojujúcich strán. Vzdelávanie je tak v Jemene nedostupné pre dva milióny detí.

UNICEF vo svojej správe uviedol, že spoločne s partnermi pokračuje v Jemene v poskytovaní život zachraňujúcej pomoci pre najviac ohrozené deti. Ide okrem iného aj o očkovanie, terapeutické potraviny, liečbu akútnej podvýživy, podporu pri vzdelávaní, psychosociálne poradenstvo a finančnú výpomoc.

V mene jemenských detí UNICEF vyzval bojujúce strany na okamžité hľadanie riešenia, ktoré by viedlo k ukončeniu konfliktu, ako aj k okamžitému skoncovaniu s porušovaním práv detí. Žiada tiež o širokospektrálne opatrenia na boj s podvýživou detí a tehotných a dojčiacich žien. Apeluje na zlepšenie prístupu humanitárnych organizácií do krajiny i jej jednotlivých regiónov, ako aj ku konkrétnym rodinám.

"Musíme konať okamžite a stiahnuť rodiny od okraja priepasti. Riziká pre budúce generácie sú mimoriadne vysoké," upozornila Meritxell Relaňová, predstaviteľka UNICEF pre Jemen.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, kedy šiitskí povstalci - húsíovia - postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 02 - Modified: 2024-04-10 18:07:32 - Feat.: - Title: Na pokraji hladomoru. Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-04-10 04:54:52 - Feat.: - Title: Izrael blokuje oveľa viac potravinovej než inej pomoci v Pásme Gazy, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-05 05:04:49 - Feat.: - Title: Nádej pre hladujúcich Palestínčanov. Izrael oznámil, že umožní "dočasnú" pomoc cez severné hranice do Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:36