StoryEditor

Powell a traja ďalší ministri podali demisiu

15.11.2004, 23:00
Jeden z najumiernenejších amerických ministrov - šéf diplomacie Colin Powell - odchádza z druhého kabinetu znovuzvoleného prezidenta Georgea W. Busha. Šéf Bieleho domu prijal včera demisiu ministra zahraničných vecí a ďalších troch členov administratívy. Powell strávil v čele americkej diplomacie štyri roky a podľa niektorých komentátorov mu pripadla nevďačná úloha vysvetľovania dôvodov útoku proti Iraku v roku 2003.

"Teraz, keď sa voľby skončili, nastal čas, aby som sa stiahol z funkcie ministra zahraničných vecí a venoval sa súkromnému životu," uviedol Powell v liste adresovanom Bushovi a datovanom 12. novembra. Na poste ostane, kým Bush vyrieši otázku jeho nástupcu, uviedli zdroje z ministerstva. Očakáva sa, že Powell, o ktorého rezignácii sa špekulovalo už dlhší čas, odíde z vlády niekedy v januári. Kto ho nahradí, zatiaľ nie je jasné, najväčšia pozornosť sa však upiera na veľvyslanca pri OSN Johna Danfortha - republikána a bývalého senátora z Missouri, a poradkyňu pre národnú bezpečnosť Condoleezzu Riceovú.

Možní nástupcovia
Danforth je veľvyslancom Spojených štátov pri OSN od tohtoročného augusta. Je považovaný za umierneného republikána, má rešpekt aj u demokratov. Podľa analytikov by mohol vo funkcii ministra zahraničných vecí zlepšiť renomé Spojených štátov v zahraničí. Niektorí politológovia však varujú, že nevýhodou dlhoročného senátora by mohli byť malé skúsenosti s diplomaciou. Presláveným sa stal bonmot, ktorým reagoval na otázku, prečo sa pridal k republikánom: "Z rovnakého dôvodu, z akého si niekedy vyberiete film, na ktorý idete do kina - jednoducho zvolíte ten, kde je najmenší rad."
Doterajšia poradkyňa prezidenta pre národnú bezpečnosť - Riceová si je s Bushom názorovo veľmi blízka, výrazne ovplyvňovala jeho zahraničnú politiku. K Bushovi jazdí na víkendy a jej vplyv údajne presiahol zahraničnú politiku a prezident s ňou diskutuje o najrôznejších veciach. Medzi mediálne známymi skupinami jastrabov a holubíc v americkej politike predstavuje stred - jazýček na váhach, ktorý sa prikláňa podľa uváženia k zástancom tvrdej línie či umierneným politikom. Riceová získala doktorát z politológie na Denverskej univerzite, zaoberala sa politikou Sovietskeho zväzu a neskoršie kontrolou zbrojenia a odzbrojenia.

Od Busha odišlo šesť ministrov
Powell nie je jediným členom kabinetu, ktorý odchádza. Zo svojej funkcie okrem Powella rezignovala aj ministerka poľnohospodárstva Ann Venemanová, minister energetiky Spencer Abraham a minister školstva Roderick Paige. Abraham uviedol ako dôvody "výzvy, ktoré kladie verejný život" a "správne vyváženie požiadaviek, ktoré kladie práca a rodinných a osobných záväzkov", Venemanová vyhlásila, že je "čas chopiť sa nových príležitostí". Jej nástupcovi venuje americká tlač tiež veľkú pozornosť, bude šéfovať rezortu s rozpočtom osemdesiat miliárd dolárov. Kandidáti na funkciu ministra energetiky sú podľa agentúry Reuters jeho štátny tajomník Kyle McSlarrow či Tom Kuhn, šéf obchodnej spoločnosti Edison Electric Institute.
Demisiu ohlásilo už šesť Bushových ministrov. Minulý týždeň rezignoval minister obchodu Don Evans a minister spravodlivosti John Ashcroft, za ktorého nástupcu Bush určil právneho poradcu Bieleho domu Alberta Gonzalesa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:52