Reuters
StoryEditor

Toaletný papier na prídel. Čína bojuje proti zlodejom, zavádza netradičný systém

09.04.2017, 18:00
Čínske záchody sú vo svete známe svojou nečistotou, vláda to chce zmeniť.

V čínskej metropole Peking sú už otrávení z krádeží toaletného papiera na verejných záchodoch. Vymysleli preto systém, ktorý má tomu predísť. Pri vstupe na toalety preto úrady nainštalovali technológiu pre rozoznávanie tvárí, aby kontrolovali, koľko papiera osoba použije.

Nezvyklé opatrenie, ktoré je súčasťou širšej "toaletnej revolúcie", je ďalším čínskym krokom v snahe plošne zdokonaľovať verejné zariadenia. Záchody pre turistov v Číne sú podľa agentúry AP svetovo známe primitívnymi podmienkami a všadeprítomným zápachom.

Turistov pribúda

Revolúcia je preto odpoveďou na rýchlo sa zvyšujúci objem turistov nielen zo zahraničia, ale aj tých národných. Aj čínska verejnosť sa sťažovala na nezodpovedajúce podmienky a žiadala vylepšenia zanedbaných zariadení.

"V Číne sú v súčasnosti ľudia veľmi nadšení z turizmu. Vstúpili sme do novej éry verejnej turistiky. Preto sa aj zvyšujú požiadavky ľudí na úroveň verejných služieb," uviedol pre AP Čan Tung-mej, výskumný pracovník na Akadémii čínskeho turizmu.

V 600 rokov starom Chráme nebies v Pekingu sa podľa nových požiadaviek ihneď zariadili. Verejné záchody zásobili jeho údržbári toaletným papierom. Bolo to totiž podmienkou zisku najvyššieho hodnotenia Úradu pre národný turizmus. Báli sa ale, že ich budú priaznivci kradnúť. Preto zaviedli tvárové skenery, ktoré po sňatí jeho podoby návštevníkovi uvoľnia iba 60-centimetrový kus papiera každých deväť minút.

Miliardová revolúcia

"Ľudia si väčšinou berú viac papiera, pretože sa boja, že pri ďalšej návšteve na záchode nenájdu žiadny. Ak budeme mať neustále dostatok zásob, zvyknú si, že sa nemusia ničoho obávať, "povedal Čan.

Toaletná revolúcia začala už pred dvoma rokmi. Len v Pekingu to znamenalo príkaz postaviť 34-tisíc nových verejných toaliet a renovovať ďalších 23-tisíc do konca roka 2017. Súčasťou toho je inštalácia klasických mís západného štýlu, ktoré majú nahradiť tradičné "turecké" záchody.

Na obnovu už bolo podľa Úradu pre národný turizmus vynaložených 25 miliárd čínskych jüanov (3,4 miliardy eur). Konečným cieľom je podľa Čana "mať dostatočný počet záchodov, ktoré budú čisté a bez zápachu a zároveň voľne k použitiu pre všetkých."

Aj rodovo neutrálne toalety

V najväčšom pekinskom zábavnom parku "Šťastné údolie" je pre 4 milióny návštevníkov ročne pripravených len 18 miest sa záchody. Každý má na starosti jeden alebo dvaja údržbári a v najviac vyťažených dňoch ich musia čistiť každých desať minút.

"Ľudia sem chodia, aby sa bavili, ale záchody sú tu nechutné. Ako sa môžu cítiť komfortne?" pýtal sa aj zástupca generálneho manažéra Li Siang-jang. Podľa neho je to to najmenšie, ponúknuť návštevníkom čisté a upravené prostredie, aby si užili ako prechádzku parkom, tak návštevu toaliet.

Šanghajské úrady išli v novembri ešte ďalej. Otvorili tam prvé rodovo neutrálne verejné toalety. "Ženy musia stáť dlhšiu frontu ako muži. Je fér, aby ženy i muži stáli v jednom rade spoločne," povedal AP obyvateľ Šanghaja Ču Ťing-i.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:45