StoryEditor

George W. Bush si vybral Singapur

22.10.2003, 00:00

Tisíce agentov bezpečnostných zložiek bolo včera v Singapure v najvyššej pohotovosti kvôli návšteve amerického prezidenta Georgea W. Busha na ostrove. "Levie mesto" sa stalo štvrtou zastávkou najvyššieho predstaviteľa Spojených štátov na jeho šesťdennej ceste po Ázii. Bush priletel do Singapuru na pätnásť hodín rovno z Bangkoku zo summitu Apec sprevádzaný delegáciou, v ktorej je vyše päťsto ľudí. Najmenej stovku tvorili bezpečnostní agenti.
Už počas plánovania návštevy Ázie sa ľudia, zodpovední za život prezidenta USA, chytali za hlavu. Secret Service sa netajil tým, že z bezpečnostného hľadiska predstavuje tunajší región pre nich nočnú moru a že by celú cestu najradšej zrušili. Práve z týchto dôvodov si Bush vybral Singapur ako bezpečné miesto na prenocovanie. Na Filipínach sa zdržal iba niekoľko hodín, čo zopakuje aj v prípade návštevy indonézskeho ostrova Bali, ktorý nasleduje po Singapure. Pred viac ako rokom tu pri teroristickom útoku organizovanom moslimskými fanatikmi Džamáa Islámíja "bratskej" organizácie Al-Kajdy operujúcej v juhovýchodnej Ázii, zahynulo vyše dvesto cudzincov. Podľa americkej tlače existovali snahy odradiť Busha aspoň od zastávky v Indonézii. Výrokom "cestujeme", uskutočnenom v oválnej pracovni, však prezident ukončil akékoľvek dohady, ktoré sa týkali jeho cesty po Ázii. Návštevou Bali chce Bush jasne demonštrovať podporu Spojených štátov prezidentke Megawati Sukarnoputriovej a boju indonézskej vlády proti terorizmu.
Štátna večera, rozhovory s najvyššími predstaviteľmi ostrova na tému ekonomickej spolupráce a bezpečnostnej situácii v regióne a prenocovanie v nedávno zrekonštruovanom luxusnom krídle hotela Shangri-La boli hlavné body prvej štátnej návštevy G. W. Busha v Singapure. Jeho otec - George Bush starší navštívil Singapur 3. januára 1992. Práve vtedy ráno vyhlásili miestne úrady zákaz predaja žuvačiek na ostrove, o čom sa vďaka stovke amerických novinárov, ktorí sprevádzali prezidenta, hneď dozvedeli celé Spojené štáty.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:39