Archív HN
StoryEditor

Za používanie názvu Británia hrozí úrad médiám vysokou pokutou, absurdnosť si všíma aj svet

11.04.2017, 15:50
Autor:
hašhašČTKČTK
Úrad geodézie, kartografie a katastra hrozí médiám pokutami za používania pomenovania Veľká Británia.

Pokuty, ktoré hrozia našim médiám za nesprávne používanie názvu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, si všimli aj zahraničné médiá. 

Britský denník Guardian píše o výraznej pokute za použitie skráteného a viac zaužívaného pomenovania. Ide totiž o 6600 eur, ktoré majú byť postihom za používanie iných názvov, ako dlhé slovné spojenie Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. 

Na situáciu upozorňuje aj portál Politico.eu, ktorý správu rovnako ako Guardian prebral od agentúry Reuters. Medzi ďalšími, ktorí sa téme venovali patrí Euractiv s titulkom: "Británia môže stáť slovenské médiá tisíce v pokutách."

Pokutami hrozí médiám bratislavský Úrad geodézie, kartografie a katastra, ktorý sa odvoláva na zákon z roku 1995, z počiatkov slovenskej nezávislosti, kedy pri kormidle moci stáli nacionalisti okolo vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara.

A tento zákon hovorí, že štandardizované geografické názvy sú záväzné pre tlač i úrady. Za nesprávne používanie názvov smie úrad udeliť pokutu až 3300 eur, pri opakovanom prehrešku dokonca dvojnásobok.

"Naším hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť. Nikoho sme nikdy nepokutovali, ale sme pripravení presadiť zákon," tvrdí šéfka úradu Mária Frindrichová.

Denník Sme, ktorý v minulých dňoch list od úradu dostal, upozornil, že zákon porušuje aj slovenská minister zahraničia Miroslav Lajčák alebo britské veľvyslanectvo v Bratislave.

"O právnej stránke sa nedokážem vyjadriť, ale zaráža ma necivilizovaný spôsob komunikácie," povedal denníku geograf Slavomír Ondoš z Univerzity Komenského, ktorý má z listu "silný pocit hanby za to, že ako geograf bude s obsahom spájaný". Samotná redakcia sa rozhodla "absurdný list" ignorovať.

Ďalšie médiá podozrievajú, že "vyhrážky byrokratov" majú zamaskovať škandál okolo miliónových odmien rozdaných šéfkou vyššie spomínaného úradu, napriek tomu, že úrad sa preslávil skôr zlými službami a predraženými zákazkami, ako tvrdí jedna z opozičných strán v parlamente.

Avšak zastupiteľský úrad podľa agentúry Reuters uviedol, že svoje logo "britské veľvyslanectvo v Bratislave" uvedie do súladu so zákonom.

Výraz "Česko" bratislavský úrad pripúšťa, upozornňuje agentúra ČTK.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:01