Reuters
StoryEditor

V kalifornskej škole vraždil bývalý manžel učiteľky, osemročného chlapca zabil omylom

11.04.2017, 09:34
Autor:
ČTKČTK
V triede bolo v čase streľby 15 detí vo veku od šesť do desať rokov a dvaja dospelí asistenti.

Pri streľbe na základnej škole v kalifornskom meste San Bernardino zomreli v pondelok traja ľudia vrátane osemročného žiaka. Jedným z mŕtvych je podľa polície aj strelec, ktorý obrátil zbraň proti sebe. Podľa amerických médií je za krviprelievaním osobný motív, pretože páchateľ bol manželom učiteľky, ktorá sa stala jednou z jeho obetí. Na deti zrejme strieľať nechcel.

53-ročný Cedric Anderson podľa polície vošiel s revolverom do triedy, kde jeho rovnako stará manželka Karen Elaine Smithová vyučovala žiakov s intelektuálnym handicapom. Začal na ňu strieľať, pričom zasiahol aj dve deti v jej blízkosti. Žena bola mŕtva na mieste, jeden zo žiakov zomrel po prevoze do nemocnice. Jeho deväťročný spolužiak je po ošetrení v stabilizovanom stave.

V triede bolo 15 detí

Anderson potom podľa svedkov bez slov znovu nabil pištoľ a priložil si ju k hlave.

Podľa policajného kapitána Rona Maassa zrejme nestrieľal po deťoch úmyselne. Andersonovo meno figuruje v policajných záznamoch kvôli domácemu násiliu a obvineniu z držania zbraní a drog.

So Smithovou sa vzali pred niekoľkými mesiacmi, najmenej mesiac však už žili oddelene.

V triede bolo v čase streľby 15 detí vo veku od šesť do desať rokov a dvaja dospelí asistenti. "Ten muž vošiel dnu s pištoľou. Strieľal na všetky strany. Schovala som sa pod stôl a potom som videla učiteľa vybehnúť von. Tak som tiež vybehla," povedala denníku Los Angeles Times deväťročná Marissa Perezová, na ktorej oblečení boli viditeľné krvavé stopy od niektorej z obetí.

Poplach bol aj na unverzite

Pri vstupe do školy sa Anderson nahlásil na recepcii a zistil, kde jeho žena vyučuje. Nikto v tej chvíli nezistil, že má pri sebe zbraň.

Počas incidentu na základnej škole North Park boli podľa šéfa miestnej polície Jarroda Burguana obaja chlapci zrejme zasiahnutí neúmyselne. Stáli za Smithovou. Osemročný chlapec zraneniam podľahol, deväťročný chlapec je na detskej chirurgii v miestnej nemocnici a je v stabilizovanom stave, dodal Burguan.

Spomínaná základná škola tesne susedí s kampusom Kalifornskej štátnej univerzity. Univerzita v reakcii na streľbu vyhlásila poplach a nariadila študentom a učiteľom, aby sa ukryli. Kalifornské San Bernardino bolo v decembri 2015 dejiskom teroristického útoku, pri ktorom americký radikál pakistanského pôvodu Syed Farook so svojou ženou zastrelili 14 ľudí. Obaja pri čine zahynuli.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 05:45