putin ukazujúciReuters
StoryEditor

Putin skritizoval amerických spojencov: Bez dôkazov "odkývali" útok na Sýriu

12.04.2017, 10:33
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval amerických spojencov za to, že podľa neho "odkývali" raketový útok americkej armády na sýrsku základňu Šajrát. Ruský prezident sa takto s dešpektom voči spojencom USA vyjadril v rozhovore na televíznej stanici Mir, ktorého výňatky dnes zverejnila ruská tlač.

Americký prezident Donald Trump nariadil odpálenie rakiet na sýrsku leteckú základňu minulý štvrtok v reakcii na utorkový chemický útok, pri ktorom zahynulo najmenej 87 ľudí. Z útoku na sýrskych civilistov západné štáty obvinili režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Kým ruské, sýrske a iránske vedenie americký odvetný útok odsúdilo, štáty NATO a ostatné americkí spojenci ho podporili.

"Všetci to odkývali, bez toho, aby analyzovali, čo sa stalo," povedal šéf Kremľa na adresu spojencov USA. "Kde sú dôkazy, že chemické zbrane použila sýrska armáda? Žiadne nie sú. Zato medzinárodné právo bolo porušené. Bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN zaútočili na zvrchovaný štát," zopakoval Putin ruské argumenty. Dodal, že "všetci (s USA) súhlasili, prijali to a začínajú súhlasne kývať ... Znovu šliapli na tie isté hrable."

​Rusko-americký spor o pozadí chemického útoku v Sýrii dnes komentoval aj vodca ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij. Vyhlásil, že celý svet stojí na strane Ruska. "Šíria hlúposti, že Rusko nemá spojencov. Ale s nami je celý svet! Všetci pobavene sledujú súboj USA s Ruskom a všetci fandia Rusku, nikto Američanom," povedal Žirinovskij.

Vodca ruskej Liberálnodemokratickej strany obvinil Trumpa z porušenia volebných sľubov a vyhlásil, že si pripijeme šampanským, ak bude Trump z funkcie prezidenta odvolaný impeachmentom, teda ústavnou žalobou.

Ruské médiá pripomínajú, že Žirinovskij bol pôvodne nadšeným Trumpovým stúpencom. Po jeho prekvapivom volebnom víťazstve vlani v novembri usporiadal v Moskve banket, na ktorom sa podávalo práve šampanské.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:59