erdogan referendumReuters
StoryEditor

Turci rozhodli o budúcnosti krajiny. Tesne podporili zmenu politického systému

16.04.2017, 17:00
O posilnení právomocí prezidenta Erdogana rozhodlo podľa neoficiálnych výsledkov 51,3 percent voličov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zablahoželal dnes telefonicky premiérovi Binalimu Yildirimovi k "víťazstvu" v referende. Informovala o tom turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že Erdogan už telefonicky pogratuloval aj ďalším z popredných podporovateľov ústavných zmien, o ktorých sa hlasovalo v dnešnom referende.

Podľa agentúry AP už v Istanbule búrlivo - ohňostrojmi - oslavujú aj Erdoganvi prívrženci, zatiaľ čo dve opozičné strany čiastkové výsledky spochybnili a žiadajú prepočítanie hlasov.

Opozícia hovorí o manipulácii

Na základe sčítania viac ako 98,6 percenta odovzdaných hlasov (stav o 20.00 h SELČ) podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,32 percenta oprávnených voličov.

S uvedenými zmenami nesúhlasí 48,68 percenta Turkov, vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej webstránke. Volebná účasť dosiahla 86,7 percenta.

Proti čiastkovým výsledkom už vyjadrila námietku turecká opozičná Republikánska ľudovej strany (CHP). Jej zástupca v ústrednej volebnej komisii Mehmet Hadimi Yakupoglu povedal, že v referende bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke práve štátna agentúra Anadolu, pričom to označil za manipuláciu.

Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hürriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP).

Zmena systému v Turecku?

V priebehu dňa odvolili všetci významní tureckí politici. Turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že výsledok referenda o ústavných zmenách bude rešpektovaný, nech bude akýkoľvek.

Podľa Erdogana bolo nedeľné referendum výnimočné. "Usporiadali sme referendá aj v minulosti. Toto je ale o novom správnom systéme pre Tureckú republiku. Ide o voľbu zmeny a spoločenskej premeny," povedal.

Na hlasovanie dohliadali pracovníci OBSE, ktorí navštívili 12 hlasovacích miest. U každej miestnosti priebeh plebiscitu kontrolovali stúpenci tábora Erdogana z AKP aj opozície z HDP. Priebeh volieb mohla kontrolovať aj mimovládne organizácie Oy vo OTES, zistila reportérka iDNES.cz. Na prevoz lístkov dohliada polícia.

​O čom Turci v referende hlasovali? Prijatie ústavných zmien by znamenalo zmenu parlamentného politického systému na prezidentský. Prezident, ktorý je volený priamo, by sa stal zároveň predsedom vlády. Zrušil by sa post premiéra a obmedzila kontrolná funkcia parlamentu.

V návrhu sa predpokladá 18 ústavných zmien. Okrem zrušenie funkcie premiéra už nebude platiť podmienka nestranickosti prezidenta. Počet poslancov sa zvýši o 50 členov na 600 a ich minimálny vek sa zníži z 25 na 18 rokov.

Zrušené budú vojenské súdy a prezident bude môcť menovať štyroch z 13 členov najvyššieho súdu. Prezident bude tiež navrhovať rozpočet, vymenovávať ministrov či vysokých štátnych úradníkov. Pokiaľ bude vyhlásený výnimočný stav, bude môcť vydávať priame exekutívne nariadenia.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 05:37