mayová corbynReuters
StoryEditor

Z britských volieb vzíde jednofarebná konzervatívna vláda, tvrdí analytik

20.04.2017, 15:17
Autor:
TASRTASR

Analytik Radovan Geist z Euractiv.sk si myslí, že úspešné zvládnutie vystúpenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ si vyžaduje stabilnú vládu. "Z pohľadu britskej premiérky Theresy Mayovej má vyhlásenie predčasných volieb jasnú logiku, dokonca veľmi neprotirečí jej predchádzajúcim vyjadreniam," uviedol dnes pre TASR.

Z jeho pohľadu akékoľvek riziko, že by dohoda o odchode Británie z EÚ a o prechodnom režime mohla naraziť na odpor v britskom parlamente, či už zo strany podporovateľov tvrdšieho postupu alebo opozície, oslabuje vyjednávaciu pozíciu britskej vlády.

Predčasné voľby ako logický krok

"Naťahovanie sa okolo aktivácie článku 50 ukázalo, že napriek konzervatívnej väčšine v parlamente, nie je Mayovej vláda v úplne komfortnej pozícii. Zvolanie predčasných volieb, ktoré by podľa všetkého mali posilniť jej pozíciu, je preto logickým krokom," konštatoval Geist.

​Keďže do volieb, ktoré by sa mali konať 8. júna, neostáva veľa času, neočakáva, že sa opozičným stranám podarí dostatočne zaktivizovať. "Ak sa neudeje niečo úplne neočakávané, Konzervatívna strana premení súčasnú popularitu na volebné víťazstvo ešte rozhodujúcejšie, ako v roku 2015. Očakávam preto, že z nich vzíde opäť jednofarebná konzervatívna vláda," vyhlásil Geist.

Zároveň zdôraznil, že podľa neho bude zaujímavé sledovať výsledok v Škótsku. Ak podľa neho Škótska národná strana (SNP) potvrdí politickú dominanciu, bude pokračovať s prípravou na druhé referendum o nezávislosti.

Keďže zmenu na čele Veľkej Británie považuje za nepravdepodobnú, nemyslí si, že by voľby mali zásadný vplyv na brexit. "Ak vyjde Theresa Mayová z volieb posilnená voči opozičným Labouristom i vnútrostraníckej opozícii, upevní jej to vyjednávaciu pozíciu, aj smerom k vlastnej strane. Tak by pre ňu mohlo byť ľahšie dohodnúť "mäkší" prechodný režim," dodal.

Posilnenie pozície pri rokovaniach o brexite

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v Británii 8. júna. Schválila to v stredu (19. 4.) Dolná snemovňa britského parlamentu po tom, ako návrh na ich vypísanie v utorok (18. 4.) predložila premiérka Mayová. Predsedníčka vlády argumentovala tým, že nový mandát posilní jej pozíciu pri rokovaniach o brexite a poskytne istotu do budúcnosti.

Riadne parlamentné voľby sa mali v Spojenom kráľovstve konať až v roku 2020, avšak britská legislatíva umožňuje aj ich predčasnú realizáciu, ak tento krok odobria dve tretiny zákonodarcov.

Počas mimoriadnej rozpravy v Dolnej snemovni parlamentu Mayová vyhlásila, že konanie volieb je v tomto čase "správnym a zodpovedným" krokom, ktorým sa zabezpečí "päť rokov stability a istoty", pričom sa zároveň krajina pripraví na obdobie po vystúpení z Európskej únie.

Mayová v utorok pred svojím oficiálnym sídlom na londýnskej Downing Street v rámci ohlásenia predčasných volieb obvinila parlamentnú opozíciu zloženú z labouristov, liberálnych demokratov a škótskych nacionalistov z "politikárčenia", ako aj zo snahy spomaľovať proces vystúpenia Británie z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:49