Reuters
StoryEditor

Bola to absurdná predstava, teraz z neho môže byť víťaz. Francúzsky Chávez je prekvapením volieb

23.04.2017, 00:00
Rovnako ako v našej spoločnosti nedopustíme chudobu, nedopustíme ani hromadenie bohatstva, hlási Mélenchon.

Ešte pred niekoľkými týždňami to bola absurdná predstava. Lenže Jean-Luc Mélenchon, krajne ľavicový kandidát na francúzskeho prezidenta, tesne pred prvým kolom volieb mocne finišuje a patrí k štyrom kandidátom, ktorí majú najväčšiu šancu na postup do druhého kola. Mélenchon, ktorý je zarytým odporcom Európskej únie i NATO, oslovuje najmä mladých voličov.

Keď Jean-Luc Mélenchon kandidoval na francúzskeho prezidenta v minulých voľbách v roku 2012, získal podporu 11 percent voličov. Hoci ho jeho priaznivci zbožňovali, jeho ostrý jazyk a ľavicové idey väčšinu Francúzov vydesili.

Teraz sa však situácia obrátila. Mélenchon, ktorého víťazstvo označovali komentátori pred niekoľkými týždňami za nemožné, sa tesne pred prvým kolom volieb dostal medzi štvoricu kandidátov, ktorí majú na postup do druhého kola najväčšiu šancu.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Harris Interactive Mélenchona v nedeľu podporí 19 percent voličov, rovnako ako kandidáta konzervatívnej pravice Françoisa Fillona. Nacionalistická kandidátka Marine Le Penová by mala získať 22 percent hlasov, prvú priečku potom prieskum prisudzuje centristovi Emmanuelovi Macronovi s 25 percentami hlasov.

Vzhľadom na to, že žiadny z kandidátov nemá jednoznačnú prevahu, je výsledok prvého kola značne nepredvídateľný. Neistotu posilňuje aj to, že sa pri tohtoročných voľbách očakáva rekordná neúčasť a mnoho voličov stále nevie, za koho bude hlasovať.

Mélenchonov postup do druhého kola a prípadné víťazstvo tak už úplne absurdné nie sú. Krajne ľavicový politik oslovuje mladých ľudí aj tých, ktorí mu svojím protestným hlasom dajú prednosť pred kandidátmi zavedených strán.

Krajne ľavicový program
Šesťdesiatpäťročný Mélenchon sa narodil v marockom Tangeri a svoju prchkosť pripisuje práve stredomorským koreňom. Absolvent filozofie sa spočiatku živil ako učiteľ a novinár, koncom 70. rokov vstúpil do Socialistickej strany a začal sa venovať politike.

Postupne vystriedal posty senátora aj ministra, v roku 2008 však stranu po viac ako tridsiatich rokoch opustil a založil si vlastnú ľavicovú stranu (Parti de gauche). Socialistov označil za zapredancov a vyhlásil, že sa so svojimi názormi posúvajú až príliš doprava.

Kritici Mélenchona označujú ako "francúzskeho Cháveza", ktorý okrem bývalého venezuelského prezidenta podporoval aj kubánskeho diktátora Fidela Castra.

Mélenchon, niekdajší trockista, sa so svojimi názormi skutočne pohybuje na krajne ľavicovej strane politického spektra. Na tých, ktorí si ročne zarobia viac ako 400 000 eur, by uvalil 90-percentné "superdane", odmieta pravidlá Európskej únie na zníženie deficitu štátneho rozpočtu.

Požaduje obmedzenie voľného obchodu aj prepúšťanie zamestnancov z prosperujúcich firiem, rovnako ako zvýšenie minimálnej mzdy a 32-hodinový pracovný týždeň namiesto doterajšieho 35-hodinového.

"Rovnako ako v našej spoločnosti nedopustíme chudobu, nedopustíme ani hromadenie bohatstva. Peniaze by nemali byť zhromažďované, ale mali by byť v obehu, investované," vyhlásil v roku 2012.

Koniec NATO aj únie
Mélenchonovho víťazstva sa tak obávajú najmä bohatí Francúzi, ktorí zvažujú, že by sa v prípade jeho úspechu z krajiny radšej odsťahovali. "Ekonomika s prezidentom Mélenchon nie je možná. Jeho plán na zdanenie, na obmedzenie miezd... Pre ekonomiku to bude väčšia rana, než boli teroristické útoky," uviedol pre Bloomberg Philippe Marques, majiteľ luxusnej parížskej reštaurácie Bistro Volnay, ktorú vyhľadávajú najmä zámožní hostia.

V ďalších plánoch sa však Mélanchon nápadne zhoduje s Le Penovou - rovnako ako ona svojim voličom sľubuje nové pracovné príležitosti, zníženie veku odchodu do dôchodku (na 60 rokov) aj to, že Francúzsko opustí NATO a aj Európsku úniu, ak sa v nej krajine nepodarí vyrokovať nové postavenie. Obaja kandidáti by radi posilnili francúzske vzťahy s Ruskom, na rozdiel od Le Penovej je však Mélenchon zástancom otvorených hraníc, multikulturalizmu i migrácie.

YouTube, hologram a vlastné on-line hra
Mélenchon je v roku 2017 iný, než bol pri minulej prezidentskej voľbe. Úškľabky vymenil za úsmevy, ostré a mnohokrát nenávistné prejavy vymenil za humor. Na voliča to, zdá sa, zaberá. Ľavicový politik je zdatný rečník a nebojí sa moderných technológií.

Zatiaľ čo v minulosti na jeho mítingoch viali červené vlajky a znela Internacionála, dnes sa Mélenchon prihovára voličom cez videá na YouTube. Jeho kanál je, čo sa týka počtu odberateľov, medzi ostatnými kandidátmi aj ostatnými francúzskymi politikmi bezkonkurenčný.

Podobne populárny je aj na najrôznejších sociálnych sieťach, čím sa mu darí oslovovať najmä mladých voličov. Tých zaujal aj on-line hrou Fiscal Kombat, v ktorej je práve on hlavným hrdinom, ktorý bojuje proti oligarchom aj ďalším politikom. Cieľom hry je vybojovať čo najviac peňazí na Mélenchonove predvolebné sľuby.

Asi najviac na seba však Mélenchon upozornil začiatkom februára, kedy na mítingu vystúpil v podobe počítačového hologramu. V jednej chvíli ho tak na pódiu videli priaznivci v Lyone aj v Paríži. To isté zopakoval napríklad aj v utorok, keď ho v tej istej chvíli na pódiu videli priaznivci v Dijone a na ostrove Réunion. 

01 - Modified: 2022-06-21 15:07:43 - Feat.: - Title: Francúzska premiérka ponúkla svoju demisiu. Macron ju odmietol a schádza sa s lídrami strán 02 - Modified: 2022-06-20 21:18:33 - Feat.: - Title: Politológ: Francúzsko nie je zvyknuté na kompromisy. Macron spravil tri kľúčové chyby 03 - Modified: 2022-06-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slabučká Európa. Z Putinovho konania jasne vyplýva jedna vec 04 - Modified: 2022-06-20 05:01:30 - Feat.: - Title: Macron nezískal v Národnom zhromaždení väčšinu. Výsledok volieb prezidentovi skomplikuje situáciu 05 - Modified: 2022-06-19 20:14:12 - Feat.: - Title: Macronova koalícia podľa prognóz stratí väčšinu v Národnom zhromaždení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:02