Reuters
StoryEditor

Všetci proti Le Penovej. Je prakticky isté, že Macron vyhrá, tešia sa jeho stúpenci

24.04.2017, 08:30
Kandidátka krajnej pravice má však väčšie šance, ako mal jej otec v roku 2002.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb dopadlo podľa očakávaní. Postúpili krajne pravicová kandidátka Marine Le Penová a liberál Emmanuel Macron. Posledné prieskumy Macronovi prisudzujú až 64 percent hlasov v druhom kole a tým aj pozíciu prezidenta Francúzska.

Historický okamih v dejinách francúzskych prezidentských volieb. Prvýkrát od roku 1958, kedy vznikla V. republika, sa do druhého kola nedostal kandidát socialistickej, ani stredopravej strany - teda najväčších partají.

​Prieskumy verejnej mienky však dlhodobo predpokladali, že sa v druhom kole prezidentskej voľby stretnú Macron a Le Penová. Aj tak po zverejnení prvých odhadov po uzavretí volebných miestností zavládlo obrovské nadšenie v štáboch oboch kandidátov. Po sčítaní 97 percent hlasov viedol Macron s 23,86 percentami pred Le Penovou s 21,43 percentami.

Chce byť prezidentom vlastencov

"Vo volebnom štábe spievajú Macronovi stúpenci Marseillaisu, v sále panuje nadšenie, elektrizujúca atmosféra," opísal dianie vo volebnom štábe po zverejnení odhadov osobitný spravodajca LN vo Francúzsku Milan Rokos.

39-ročný Macron vo svojom víťaznom prejave sľúbil, že sa stane prezidentom "ochrancom". "Vypočul som vaše želanie po zmene," vyhlásil pred davom svojich priaznivcov v Paríži. Výzvou je podľa neho skoncovať so systémom, ktorý nebol schopný priniesť riešenie za posledných 30 rokov.

Zdôraznil, že chce využiť nové tváre na vybudovanie "novej parlamentnej väčšiny". Rovnako tak chce byť prezidentom "vlastencov" proti "hrozbe nacionalizmu".

Svoju politickú stranu Vpred! (En Marche!) Založil len pred nedávnom, takže ho čaká náročná úloha v budovaní spojenectva naprieč politickým spektrom. Napomôcť mu ale môže kríza, ktorá postihla obe hlavné strany, ktorých kandidáti odišli porazení.

Volebný štáb Le Penovej zažíval podobne vášnivú atmosféru. Krátko po zverejnení prvých odhadov uviedla dcéra Le Penovej pre agentúru AFP, že ide o "historické víťazstvo pre nacionalistov."

Krajne pravicová kandidátka výrok o "historickom víťazstve" potom zopakovala vo svojom príhovore. Strana Front National už svojho kandidáta v druhom kole mala a to v roku 2002. Otec Le Penovej, Jean-Marie Le Pen, ale získal takmer o 6 percent hlasov menej, než jeho dcéra.

Le Penová má väčšiu šancu ako jej otec

Podľa politológa Michela Perottino má však Le Penová ďaleko vyššiu šancu na víťazstvo ako jej otec v roku 2002. "Vtedy predstava, že Le Pen bude v druhom kole, zmobilizovala obrovský odpor, dnes je jeho dcéra vnímaná úplne inak," uviedol pre Lidovky.cz.

Aj napriek rozdielnej situácii vo francúzskej spoločnosti ale prieskumy naznačujú jasné víťazstvo liberála Macrona. Sondáže spoločností Ipsos a Harris predpokladajú, že Macron získa 62 alebo 64 percent hlasov.

"Pre nás je lepšie, že sa do druhého kola dostala Le Penová než Fillon, pretože je prakticky isté, že Emmanuel Macron vyhrá. Pre zvyšok Európy je ale znepokojujúce, že sa populistickí politici ako ona dostanú tak ďaleko," povedal LN Guillaume Albert-Fournier, asistent jedného z poslancov, ktorí sa pridali k hnutiu En Marche!

Le Penovú porazení nepodporili

Žiadny z kandidátov, ktorí v nedeľu neuspeli, nevyslovil podporu Marine Le Penovej. Socialistický kandidát Benoit Hamon podporil Macrona a krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon sa rozhodol nepodporiť ani jedného z dvojice Macron - Le Penová.

Pravicový kandidát Fillon uviedol, že Marine Le Penová by viedla krajinu k neúspechu, a vplyvný republikánsky poslanec François Baroin tiež vyhlásil, že v druhom kole bude hlasovať za Macrona. Uskutočnenie plánov Le Penovej by vraj krajinu "uvrhli v chaos."

Slová podpory získal Macron nielen od predstaviteľov francúzskej vlády vrátane premiéra Cazeneuva aj ministra zahraničia Ayraulta, ale aj zo zahraničia ako napríklad od Jeana-Clauda Junckera, alebo aj od kancelárky Angely Merkelovej. Stane sa Macron naozaj najmladší "vládcom" Francúzska po Napoleonovi?

01 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:53