Reuters
StoryEditor

Voľby v Rusku: Vládna strana si udrží väčšinu, stratila však desatinu voličov

20.09.2021, 08:45
Autor:
ČTKČTK
Podľa predbežných údajov Jednotné Rusko, ktoré je spojené s prezidentom Vladimirom Putinom, nezopakuje výsledok z minulých volieb, kedy získalo vyše 54 percent hlasov.

Ruská vládna strana Jednotné Rusko si po parlamentných voľbách podľa agentúry TASS udrží dvojtretinovú väčšinu v Štátnej dume (dolnej komore parlamentu), ktorá je nevyhnutná pre prijímanie ústavných zmien.

Po sčítaní viac ako 68 percent hlasovacích lístkov má cez 48 percent hlasov. Oproti minulým voľbám teda stratila podporu zhruba desatiny svojich voličov, poznamenala agentúra Reuters.

Do parlamentu zasadnú aj komunisti 

Do parlamentu, o ktorého zloženie Rusi rozhodovali od piatku do nedele, sa zrejme dostanú ešte štyri ďalšie strany, ktoré prekročili potrebný päťpercentný prah.

Jednotné Rusko si zatiaľ nárokuje približne 304 mandátov v 450 člennej dume, spresnil TASS s odkazom na centrálnu volebnú komisiu.

Voľby do dolnej komory parlamentu sú zmiešané, polovica mandátov je rozdelená podľa straníckych kandidátov a ďalších 225 kresiel je obsadených väčšinovou voľbou v jednomandátových okruhoch - v nich môže Jednotné Rusko podľa TASS počítať s približne 195 miestami.

V parlamente zasadnú tiež komunisti, ktorí si od minulých volieb v roku 2016 zrejme polepšili a teraz sú priebežne na druhom mieste s asi 20 percentami hlasov. Pred piatimi rokmi za nich hlasovalo 13,3 percenta voličov.

Spojenci Kremľu 

Jednotné Rusko a komunistov nasleduje Liberálnodemokratická strana Ruska Vladimira Žirinovského s necelými ôsmimi percentami hlasov a strana Spravodlivé Rusko s viac ako 7,4 percentami.

Novo založená strana Noví ľudia má podľa čiastkových výsledkov 5,58 percenta hlasov a teda prekonala päťpercentnú hranicu potrebnú pre zisk mandátov. Všetky tieto strany sa podľa agentúry AFP dajú z veľkej časti považovať za spojenca Kremľa.

Podľa predbežných údajov Jednotné Rusko, ktoré je spojené s prezidentom Vladimirom Putinom, nezopakuje výsledok z minulých volieb, kedy získalo vyše 54 percent hlasov.

Tlačové agentúry to spájajú s poklesom popularity strany v dôsledku zhoršujúceho sa ekonomickej situácie v krajine aj obvineniami z korupcie, ktoré proti súčasnému vedeniu krajiny vznáša opozícia vedená teraz väzneným Alexejom Navalným.

Úrady stúpencov Navalného z volieb vyradili, no opozícia sa snažila výsledok ovplyvniť aspoň tým, že voličom ponúkala pokyny k taktickému hlasovaniu proti kandidátom Jednotného Ruska. V mnohých prípadoch tieto rady v praxi smerovali k voľbe komunistov.

Opozícia zhromaždená okolo Navalného priebežné výsledky komunistov považuje za dôkaz úspechu svojej stratégie. Úrady zároveň obvinila z rozsiahlych podvodov pri sčítaní a odsúdila "morálny úpadok" vládnucej moci.

01 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 02 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:40