wikimedia.com
StoryEditor

Po sýrskom debakli chcú Rusi novú ťažkú váhu bojiska. Námorníctvo má dostať najväčšiu lietadlovú loď na svete

26.04.2017, 11:10
Autor:
rdurdu
Rusi v posledných desaťročiach zanedbali námorníctvo, jeho silu má zvýšiť nová lietadlová loď

Rusko podľa posledných informácii plánuje vybudovať "najväčšiu lietadlovú loď," ktorá dokáže konkurovať americkým náprotivkom triedy Nimitz, informuje portál Independent.com. Podľa ruských štátnych médií bude loď, známa aj pod menom Štorm, schopná uniesť 90 lietadiel.

Náklady na výstavbu plavidla sa odhadujú na 17,5 miliardy dolárov (16 miliárd eur). Výtlak lode má byť zhruba 100-tisíc ton, jej dĺžka má byť 330 metrov, šírka 40 metrov. Obsluhovať ju budú štyri tisícky námorníkov a členov personálu. Loď má poháňať jadrový pohon schopný vyvinúť maximálnu rýchlosť 30 uzlov. Lietadlovú loď s jadrovým pohonom vlastnej výroby majú vo výzbroji len Američania a Francúzi. 

Ostatné štáty zbroja

Informácia prichádza v čase, keď najväčší svetoví hráči dokončujú svoje projekty lietadlových lodí. Američania už testujú prvú loď triedy Gerald R. Ford, ktorá nesie rovnaké meno. Rozmery plánovaného ruského plavidla sú jej veľmi podobné. 

​​Veľká Británia finišuje s výstavbou lietadlovej lode Queen Elizabeth, ktorá má byť do služby uvedená v roku 2020. V rovnakom roku má začať slúžiť aj sesterská loď Prince of Wales. Námorníctvo posilňuje aj Čína, do služby uviedla lietadlovú loď svojej vlastnej výroby. Vo výzbroji pritom už má opravenú loď sovietskej výroby.

Sýrske fiasko

Rusi však v tomto ohľade zaostávajú, pritom práve lietadlové lode sú považované za ťažkú váhu bojiska, mať ich vo výzbroji je vecou prestíže i technologického pokroku. Ruské námorníctvo disponuje jedinou lietadlovou loďou Admirál Kuznecov, jej operačné nasadenie sa však zdá byť obmedzené. Nedávno vzbudila rozruch, keď na jej plavbe k brehom Sýrie počas cesty Lamanšským prieplavom z lode stúpali kotúče čierneho dymu.

Počas operácie stratili Rusi dvojicu lietadiel.

Moskva si práve po debakli v Sýrii uvedomila, že jej námorníctvo nutne potrebuje novú lietadlovú loď, pripomína portál Global Security. Vzhľadom na vysokú cenu projektu a prepad ruskej ekonomiky majú experti pochybnosti. Nie je vylúčené, že konečný návrh bude o niečo skromnejší. Rusi chcú v budúcnosti vyrábať lietadlové lode určené na import, čo môže byť veľmi zaujímavé pre zahraničných zákazníkov.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:31