StoryEditor

Hanba na Pražskom hrade. Premiér Sobotka hovoril, prezident Zeman sa otočil a odišiel

04.05.2017, 16:55
Autor:
kopkop
Konfliktom na Pražskom hrade medzi prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Bohuslavom Sobotkom sa začala očakávaná schôdzka, na ktorej mal predseda vlády pôvodne podať demisiu.

Zeman totiž prekvapil Sobotku tým, že priamo pred novinármi uzatváral jeho pôsobenie v politike a keď sa premiér ohradil proti tomu, čo Zeman nachystal, prezident sa otočil, nechal ho hovoriť a odišiel.

V nedôstojné divadlo za účasti vysokých činiteľov sa zmenilo stretnutie na Pražskom hrade. Z pôvodne rutinného fototermínu s podaním si ruky medzi hlavou štátu a predsedom vlády sa stala vec, ktorá zaručí, že o Českej republike sa dozvedia aj tam, kde o nej doteraz nepočuli.

Zemanovo faux pas

Prezident zaskočil premiéra tým, že mu ponúkol, aby ešte pred stretnutím komentoval demisiu, a keď na to Sobotka po pár sekundách mlčania stručne zareagoval, Zeman predviedol niečo, čo nikto nečakal.

"Neviem, prečo by som sa mal vyjadriť. Ja som prišiel na rokovania s pánom prezidentom o riešení vládnej krízy," povedal Sobotka. "Moje oznámenie bude trochu dlhšie," začal odpoveď Zeman.

"Ešte včera ma sekretariát predsedu vlády informoval o tom, že pán premiér chce prísť na Hrad, aby podal demisiu. Preto sme pripravili obvyklé aranžmán, ktoré prebieha pri všetkých demisiách predsedov vlád," povedal prezident.

"Na rozdiel od pána premiéra ja toto aranžmán splním. Takže vážený pán premiér, dovoľte predovšetkým, aby som vám poďakoval za prácu, ktorú ste vykonal na čele českej vlády. Po druhé žiadam vás, aby vláda do doby, než povolám nového premiéra a na jeho návrh novú vládu, plnila svoje funkcie s tým, že nebude prijímať žiadne strategické rozhodnutia, to znamená rozhodnutia s dlhodobými účinkami. Po tretie dovoľte, aby som vám zaželal v budúcom živote, či už v politickom alebo osobnom veľa úspechov, zdravie, šťastie a životnú pohodu," pokračoval Zeman smerom k Sobotkovi.

Zaskočený český premiér

Svoje prvé vystúpenie zakončil tým, že podľa šéfa ľudovcov Pavla Bělobrádka, ktorý prišiel pred premiérom, by mal Sobotka podať demisiu čo najskôr.
Sobotkovi sa Zemanov veľmi nepáčil. "Keby som prišiel podať demisiu, mal by som so sebou príslušný dokument," vzal si znovu slovo, keď chcel Zeman s premiérom ísť do vedľajšej miestnosti začať rokovať.

Premiéra zarazilo, ako Pražský hrad k schôdzke pristúpil, nebolo to podľa neho nutné. "Domnievam sa, že je to zbytočné a znevažuje to vážnu chvíľu, ktorú prežívame," vyčítal Zemanovi. Sobotka s ním chcel prebrať, či prezident jeho demisiu bude považovať za demisiu celej vlády. Bělobrádek totiž potvrdil, že Zeman mu povedal o právnych analýzach, ktoré má, že koniec Sobotku neznamená koniec celej vlády.

Demisiu pošle písomne

To premiér kategoricky odmietol a upozorňuje na Zemanov postup v roku 2013, keď skončil Petr Nečas. Prezident vtedy rešpektoval nielen ústavu, ale aj ústavné zvyklosti a celá vláda skončila. Tak sa podľa neho prezident má zachovať aj teraz. "Ťažko môžem podať demisiu v túto chvíľu, keď nie je zrejmé, akým spôsobom Pražský hrad k tejto demisii pristúpi," uviedol predseda vlády.

Po tom, čo sa stalo na Hrade, sa rozhodol, že demisiu v polovici mája pošle na Hrad písomne. Keď začal hovoriť o tom, že vládnu krízu zapríčinil minister financií Andrej Babiš tým, že nevysvetlil okolnosti okolo svojho podnikania a majetku a že podmienkou ČSSD je, že Babiš ďalej vo vláde nebude, prezident sa otočil nechal Sobotku samotného a odišiel. Premiér svoje vystúpenie, kde zhrnul pozíciu svojej strany, dokončil. "Dúfam, že si pán prezident uvedomuje vážnosť problému ministra financií," povedal Sobotka.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 04 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga 05 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:40