Reuters
StoryEditor

Aktivistom prekáža Babišovo správanie. Na most zavesili kríž s jeho podobizňou

07.05.2017, 00:00
Autor:
iDnesiDnes
Aktivisti so škraboškami na tvári zavesili v noci na na Zlatý most v Českých Budějoviciach podobizeň ministra financií na kríži.

Andrej Babiš nie je žiadnym mučeníkom, napísali aktivisti vo vyhlásení. Policajti kríž počas dopoludnia odstránili.

Päť aktivistov z juhu Čiech prirobilo kríž na železnú konštrukciu mosta cez Malšu v centre Českých Budějovíc po polnoci a kontrolovali ho do skorého rána. Okolo pol jedenástej ho dala dole polícia, potom ho odviezol upratovací servis.

"Minister financií Andrej Babiš sa namiesto toho, aby vysvetlil zásadnú nezrovnalosť vo svojom podnikaní, brutálne zásahy do slobody médií a ďalšie stále sa objavujúce kauzy, stavia do úlohy obete. Pritom práve on je tým, kto bez škrupulí valcuje svojich protivníkov často nevídanými prostriedkami," uviedli aktivisti vo vyhlásení, ktoré rozoslali českým médiám.

​"Verejnosť nesmie podľahnúť Babišovej demagógii a mediálnej zdatnosti jeho poradcov namiesto hodnotenia faktov. Andrej Babiš nie je žiadnym mučeníkom, a všetkým, ktorí kradnú ide hrdo na čele. Budiž toto pamätníkom jeho falošnej ublíženosti, nekalých hier a bezostyšných klamstiev," doplnili.

"Dôvodom bol pocit hnevu a bezmocnosti z udalostí posledných dní. Osobne som mala potrebu urobiť niečo vo verejnom priestore. Mám pocit, že písať niečo na Facebook, alebo si sťažovať kamarátom je nanič. Intervencia do verejného priestoru má zmysel a vyvoláva diskusiu. Ľudia si to všimnú a žije to potom vlastným životom," povedala pre MF DNES jedna aktivistka, ktorá rovnako ako ostatné nechcela uviesť svoje meno.

Nápad podľa nej vznikol kvôli vyjadrovaniu ministra financií Babiša. "V poslednej dobe sa stavia do úlohy obete. Prišlo nám, že je to smiešne a že zo seba robí chudáka, ktorým nie je. My sme ho neukrižovali. Máme pocit, že sa na kríž dáva sám," dodala.

"Policajti prijali oznámenie občana, ktorého na moste zavesené dielo urážalo. Na oznámenie reagovali a dielo zaistili. Celú vec zatiaľ hodnotia ako priestupok. Autori sa môžu prihlásiť na linke 158 a vysvetliť policajtom svoj umelecký zámer," uviedol policajný hovorca Jiří Matzner.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 04 - Modified: 2024-03-06 13:33:25 - Feat.: - Title: Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta 05 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:29