voľby francúzskoReuters
StoryEditor

Macron z rozumu, alebo prázdny hlas. Parížania sú z výberu vo voľbách nešťastní

07.05.2017, 14:55
Autor:
TASRTASR

Nízku účasť očakávajú voliči v parížskej štvrti Neuilly-sur-Seine. Väčšina z oslovených pre TASR uviedla, že volila Emmanuela Macrona, alebo vhodila do urny prázdnu obálku. Táto parížska štvrť je spätá s prezidentskými osobnosťami.

Manželia Fréderic a Florence mali na voľby rozdielny názor. "Výber kandidáta pre mňa nebol ťažký," vyhlásil Fréderic. Jeho manželka sa priznala, že volila Macrona, hoci s jeho názormi nesúhlasí. "Nevedela som si vybrať. Volila som Macrona, aby sa Francúzsko nemuselo hanbiť, že mu vládne krajná pravica," uviedla Florence.

Obaja potvrdili, že majú vo svojom okolí mnoho známych, ktorí voliť nepôjdu, pretože si z dvojice kandidátov nevedeli vybrať. Predpokladajú, napriek nízkej účasti, víťazstvo Macrona.

​K voľbe Macrona "z rozumu" a ako "menšie zlo" sa priznala aj Parížanka Sandrina. Rovnako potvrdila, že mnohí jej známi voliť nepôjdu.

Mladík Jean sa nerozhodol ani pre jedného kandidáta. "Vhodil som do urny prázdnu obálku," priznal sa. Pre znechutenie ľudí z politiky očakáva nízku účasť. "Moji rodičia tiež nepôjdu voliť," uviedol Jean.

Ani senior Laurent si medzi Macronom a Le Penovou nedokázal vybrať. "Nevolil som nikoho a viem o ďalších, čo budú voliť rovnako," vysvetlil. Laurent je prívržencom neúspešného pravicového kandidáta Francoisa Fillona a ak by sa bol dostal do druhého kola, bol by dal hlas jemu.

Štvrť Neuilly-sur-Seine, kde TASR oslovovala voličov, je doslova prezidentskou časťou francúzskej metropoly. Jej starostom bol v minulosti francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, vyrastala tú úradujúca hlava štátu Francois Hollande a narodila sa tu aktuálna prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 04 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:20