Reuters
StoryEditor

Macron zabránil nočnej more, píšu v Nemecku. Francúzi neskrývajú obavy

08.05.2017, 11:40
Autor:
ČTKČTK
Pravicový denník Le Figaro uvádza, že na voľbách sa zachytil z polovice veľký tieň.

Víťazstvo Emmanuela Macrona nad Marine Le Penovou zabránilo nemysliteľnému a predišlo nočnej more, píše nemecká tlač. Francúzske denníky hodnotia nedeľný výsledok prezidentských volieb v triezvejších farbách. Upozorňujú napríklad, že aj keď Macron dostal dve tretiny hlasov, odpor proti nemu medzi voličmi je aj tak pomerne silný.

"Nočná mora sa nestala skutočnosťou: Pravicová extrémistka sa nenasťahuje do Elyzejského paláca. Západný svet, Európa boli ušetrené ďalšieho politického zemetrasenia po brexite a Trumpovi," myslí si portál Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jasné víťazstvo Macrona, ktorý v druhom kole hlasovania získal takmer dve tretiny hlasov, je podľa neho nádejou.

​Zároveň ale denník vyjadruje presvedčenie, že doteraz najmladší francúzsky prezident bude musieť vziať do úvahy obavy miliónov voličov, ktorí hlasovali pre Le Penovú, a ich znechutenie politickými elitami. Frankfurter Allgemeine Zeitung sa tiež pýta, s kým bude Macron presadzovať svoj proeurópsky program, keď nepatrí ani k jednej z dvoch tradične najsilnejších strán.

Začiatok novej éry

Víťazstvo 39-ročného Macrona víta jasnými slovami tiež list Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého výsledok odvrátil katastrofu. "Víťazstvo jeho vyzývateľky Marine Le Penovej by pre krajinu a pre EÚ malo nepredstaviteľné následky. Táto politická katastrofa je odvrátená, Francúzi sa v tradícii republikánskeho rozumu rozhodli pre kandidáta stredu a umiernenosti," stojí v komentári na webe denníka.

Aj on upozorňuje na negatíva a možné ťažkosti. Výsledok Le Penovej je podľa neho výrazný a jej Národný front je teraz pevnou a bežnou súčasťou politického systému. "Táto normalizácia je nebezpečná," konštatuje denník.

"Európa si vydýchla, ale Francúzsko zostáva hlboko rozdelené. Nový francúzsky prezident bude pri svojich plánovaných reformách čeliť tvrdému odporu z pravice aj z ľavice," je presvedčený denník Die Welt. "Bol to ale večer radostný pre Francúzsko aj pre Európu, pretože je to Francúzsko osvietenstva, Francúzsko slobody, republikánske a európske Francúzsko, ktoré v podobe Emmanuela Macrona ešte raz zvíťazilo. Macron má päť rokov času. Keď nebude mať úspech, bude sa Európa v máji 2022 obávať ešte oveľa viac ako v nedeľu," myslí si denník.

Pozrite si aj profil Emmanuela Macrona:

​Aj podľa portálu Spiegel Online má teraz Macron päť rokov času, aby sa mu podarila obnova Francúzska a záchrana Európy. Víťazstvo Macrona je podľa neho začiatkom novej éry francúzskej politiky.

Francúzska tlač: Bude to zložité

Francúzske médiá sú o niečo rezervovanejšie. Le Monde vidí niekoľko "dôvodov, prečo tento úspech relativizovať". "Mnoho Francúzov nehlasovalo ,pre' kandidáta, ale ,proti' krajnej pravici," uvádza denník. Zároveň upozorňuje na to, že rekordný počet voličov, zhruba štvrtina, sa zdržala hlasovania alebo úmyselne vhodila neplatné lístky, respektíve prázdne obálky. Legitimita Macrona "bude pravdepodobne veľmi rýchlo spochybňovaná".

​Pre ľavicový denník Libération ide o víťazstvo "pod tlakom", pretože "nízka volebná účasť, a to napriek hrozbe Národného frontu, je už prejavom nespokojnosti voči novému prezidentovi".

Pravicový denník Le Figaro uvádza, že na voľbách sa zachytil z polovice veľký tieň. Voľby totiž sprevádzala najvyššia neúčasť od roku 1969 a voliči v prvom kole vytvorili štyri veľké skupiny. Denník tým poukazuje na to, že v prvom kole mali štyria kandidáti okolo 20 percent hlasov, respektíve že Macrona delilo od štvrtého v rade iba päť percentuálnych bodov. Le Figaro tiež uvádza, že teraz čaká Macrona ťažká skúška v podobe júnových parlamentných volieb a varuje, že už odteraz nemá žiadnu "dobu hájenia".

Obrie politické laboratórium

Liberálny ekonomický denník Les Echos píše o zvolení Macrona ako o "voľbe nádeje" s tým, že zvolený prezident predstavuje "novú tvár Francúzska - mladú, odvážnu a víťaznú".

Podľa belgického Le Soir víťazstvom pre Macrona nič nekončí, ale len začína. "Nedeľný večer postavil pred Francúzsko, z ktorého sa stalo obrie politické laboratórium, hlavne otázky," upozorňuje denník a pripomína, že zatiaľ nie je jasné s kým a ako sa Macron chystá realizovať svoju "macronovskú" politickú ponuku. Ako začne rýchlo vládnuť v blížiacej sa kampani pred parlamentnými voľbami, vnímanými ako "tretie kolo" tohtoročných francúzskych volieb hlavy štátu. A ako sa vyhne tomu, aby sa ako neskúsený prezident nestal rukojemníkom hier ostatných politických strán.

Komunistický denník L'Humanité, ktorý po prvom kole volieb vyzval k zablokovaniu cesty Le Penovej do Elyzejského paláca uviedol, že "začína nová bitka" proti liberálnej politike avizovanej novou hlavou štátu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:46