trump gestikuláciaReuters
StoryEditor

Ako prežiť Trumpovu Ameriku? Známy historik ponúka niekoľko zásadných rád

11.05.2017, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Profesora univerzity v Yale Timothyho Snydera natoľko znepokojilo zvolenie Donalda Trumpa, že na svoj facebookový profil vyvesil zoznam "20 ponaučení z dejín 20. storočia alebo Ako prežiť Trumpovu Ameriku".

Nájdeme medzi nimi také pokyny ako "Staraj sa o svoj jazyk", "Ver v pravdu" alebo "Nebuď servilný". Historikov zoznam si na sociálnych sieťach rýchlo získal popularitu, bol dokonca vytlačený v rozšírenom, vreckovom vydaní a na Amazone sa dostal na zoznam bestsellerov, informovala agentúra AP.

Snyder sa dostal do povedomia aj na Slovensku najmä kvôli ukrajinskej kríze. V roku 2013 vyšla v slovenskom preklade kniha Krvavé územie: Európa medzi Hitlerom a Stalinom, v ktorej opisuje najväčšiu demografickú a humanitárnu katastrofu ľudských dejín na území dnešného Poľska, Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských štátov.

Necelé dve desaťročia stačili, aby tu v dôsledku politiky dvoch menovaných vodcov zahynulo štrnásť miliónov ľudí. Snyder často verejne o ukrajinskej kríze prednášal - okrem iného aj na bratislavskej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2015.

"Mojím zámerom bolo čo najrýchlejšie, najekonomickejšie a najzovretejšie odovzdať to, ako chápem zmenu režimu v negatívnom zmysle, teda prechod od demokracie k autokracii," povedal historik k svojmu činu agentúre AP.

"To, k čomu tu dochádza a čo nás znepokojuje či prekvapuje, sa už odohralo v nedávnej minulosti v iných krajinách. Ale Američania sa od toho úplne odstrihli. Stali sa oveľa provinčnejšími, než bývali predtým. Podľa mňa by prezieravá vláda nemala tlač napádať, ako sa dnes stáva, ale skôr mladých podnecovať, aby sa rozhodli pre prácu v žurnalistike," uviedol okrem iného Snyder. .

Vo zverejnených tézach Timothy Snyder ďalej čitateľov nabáda, aby bránili inštitúcie - tlač, súdy - a mali ich za svoje. Aby pamätali na profesionálnu etiku, ak politici zlyhávajú. Varuje pred ich nacionalistickým slovníkom.

Nabáda ku spoločenskosti - v najbližšom okolí i za hranicami svojej krajiny. Pamätá aj na telo a skutočný, nevirtuálny osobný život. Želá si, aby ľudia pamätali aj na charitu. Nabáda k odvahe všeobecne a k pokoju vo vyhrotených situáciách.

V rôznych súvislostiach znovu a znovu skloňuje dôležitosť čítania. V jednom z bodov nabáda k vyhodeniu všetkých elektronických prístrojov zo spálne, a dokonca pripája krátky zoznam vhodnej literatúry pred spaním. Na prvom mieste uvádza Moc bezmocných Václava Havla, na druhom román 1984 Georgea Orwella.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:47