Hasiči hasia lesný požiar po ostreľovaní mesta Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusko sa snaží dobyť východoukrajinské mestá, uvádza Kyjev

11.05.2022, 08:10
Autor:
ČTKČTK

Na juhu Ukrajiny ruské sily útočia v smere na Mykolajiv aj na metalurgický komplex v Mariupole. "S podporou delostrelectva a tankov podnikajú útočné operácie," píše ukrajinský generálny štáb o situácii v Azovstale.

Ruské sily sa snažia dobyť východoukrajiská mesta Rubižne, Severodoneck a Lyman, uvádza v pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. V Mariupole na juhu Ukrajiny podľa neho ruské jednotky ďalej blokujú zostávajúcich ukrajinských vojakov v oceliarňach Azovstaľ a areál ostreľujú.

Podľa britského ministerstva obrany pokračujú boje aj pri Haďom ostrove, kde sa Rusko opakovane pokúša posilniť svoju posádku.

Ruská ofenzíva pokračuje najmä na východe krajiny. V Charkovskej oblasti sa ruské sily snažia zabrániť postupu ukrajinských jednotiek, ktoré chcú zatlačiť ruských vojakov až k hraniciam. V okolí Izjumu Rusi ostreľujú ukrajinské pozície.

Na juhu Ukrajiny ruské sily útočia v smere na Mykolajiv aj na metalurgický komplex v Mariupole. "S podporou delostrelectva a tankov podnikajú útočné operácie," píše ukrajinský generálny štáb o situácii v Azovstale. Podľa utorkového vyjadrenia vedenia mesta v oceliarňach stále zostáva najmenej 100 civilistov.

image

Borrell: Nerozumiem ľudom, ktorí kritizujú dodávky zbraní na Ukrajinu

Pri Haďom ostrove sa ozbrojeným silám Kyjeva podarilo bezpilotnými lietadlami Bayraktar zasiahnuť ruskú vzdušnú obranu a zásobovacie plavidlá, uvádza britská vojenská rozviedka. Podľa Londýna majú ruské plavidlá, ktoré sa snažia posilniť posádku na ostrove, iba minimálnu ochranu.

Dôvodom je stiahnutie ruského námorníctva po strate krížnika Moskva, ktorý sa potopil minulý mesiac. Zatiaľ čo Kyjev uvádza, že loď zasiahla ukrajinská strela, podľa Ruska na palube vybuchla munícia.

"Ak Rusko upevní svoje pozície na Haďom ostrove strategickou vzdušnou obranou a systémami pobrežnej obrany, môže ovládnuť severozápad Čierneho mora," píše britská vojenská rozviedka.

01 - Modified: 2022-05-10 17:40:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajine budeme naďalej pomáhať, odkázala Čaputová 02 - Modified: 2022-05-10 15:55:53 - Feat.: 1 - Title: Šéfka amerických tajných služieb: Putin rozpúta vojnu aj v Podnestersku 03 - Modified: 2022-05-10 14:53:52 - Feat.: 1 - Title: Putin sa pripravuje na dlhodobý konflikt, domnievajú sa americké tajné služby 04 - Modified: 2022-05-10 13:08:54 - Feat.: 1 - Title: Heger: Urobíme všetko pre to, aby Ukrajina vyšla z tejto vojny ako víťaz
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:47