Maďarský premiér Viktor Orbán sa zúčastňuje na otváracom zasadnutí maďarského parlamentu v Budapešti. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Maďarský parlament volí premiéra. Proti Orbánovi zahlasujú dve opozičné strany

16.05.2022, 14:29
Autor:
TASRTASR

Po víťazných aprílových voľbách má Orbán otvorené dvere na post premiéra, brániť by mu mala v tom len korupcia, za ktorú ho obviňuje opozícia.

Maďarské Národné zhromaždenie bude v pondelok popoludní hlasovať o zvolení predsedu Fideszu Viktora Orbána za predsedu novej vlády po víťazných aprílových voľbách.

Opozičné strany Momentum a Hnutie naša vlasť už avizovali, že budú hlasovať proti Orbánovmu zvoleniu a Jobbik sa hlasovania ani nezúčastní, informoval spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server Magyar Hang.

Korupcia vo výslní 

Podpredsedníčka Hnutia naša vlasť Dóra Dúróová na Facebooku uviedla, že Fideszu sa nepodarilo dosiahnuť prelom v národno-strategických otázkach, pritom však korupcia za jeho vlády "išla na plné obrátky".

Predstavitelia strany Momentum by na čele národa chceli vidieť čestnejšiu a zodpovednejšiu vládu, než akú ponúka Orbán.

image

Maďarská prezidentka odsúdila Putinovu agresiu. Chystá sa napraviť aj vzťahy s Varšavou

Predseda Jobbiku Péter Jakab na sociálnej sieti uviedol, že ak bude treba hlasovať v zákonodarnom zbore o zvyšovaní platov a dôchodkov či prípadne o zlepšení zdravotníctva, školstva a verejnej bezpečnosti, tak jeho strana v parlamente bude.

"O hlúpostiach nebudeme hlasovať," dodal Jakab, podľa ktorého je podstatne dôležitejšie pribrzdiť zdražovanie než "korunovať Orbána".

Rekord v hlasovaní 

Predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány počas interpelácií v parlamente vyhlásil, že DK považuje vznikajúcu Orbánovu vládu za nezákonnú a nemorálnu, pretože podľa neho vo voľbách bola verejnosť zmanipulovaná a voľby neboli ani slobodné, ani čestné.

Predseda parlamentu László Kövér na jeho vystúpenie zareagoval obvinením, že Gyurcsány "spáchal voči Maďarsku všetky existujúce trestné činy" a dodal, že toto bol posledný prípad, čo mu neodňal slovo, keď demokraticky zvolenú vládu označil za nezákonnú.

V parlamentných voľbách 3. apríla hlasovalo za vládny blok Fidesz-KDNP rekordných vyše tri milióny voličov. Blok tak získal už štvrtýkrát po sebe dvojtretinovú väčšinu hlasov v zákonodarnom zbore.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:49