Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden hrozí Číne: USA sú ochotné vojensky brániť Taiwan, Peking sa zahráva s ohňom

23.05.2022, 08:43
23.05.2022, 13:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Americký prezident Joe Biden vyslovil jedno z najsilnejších vyjadrení na podporu Taiwanu za posledné desaťročia. Taiwan sa mu za verejnú podporu už stihol aj hneď poďakovať.

Spojené štáty by boli ochotné vojensky zasiahnuť v prípade útoku na ostrov Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako súčasť svojho územia. Na tlačovej konferencii v Tokiu to uviedol americký prezident Joe Biden.

Podľa zahraničných spravodajských agentúr dodal, že Čína sa zahráva s ohňom. Agentúra AP hovorí o jednom z najsilnejších vyjadrení podpory Taiwanu z posledných desaťročí.

Záväzok USA

Šéf Bieleho domu ho urobil pri spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom, kde sa ho opýtali, či by USA prišli Taiwanu vojensky na pomoc, keby ostrov čelil čínskej invázii. Americký prezident odpovedal kladne a následne dodal: "To je záväzok, ktorý sme urobili."

Podľa Bieleho domu sa Biden s Kišidom zhodli na spolupráci v súvislosti s "čoraz viac nátlakovým správaním Číny". Biden zdôraznil, že Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou.

Aby sa predišlo ďalšej Ukrajine

Zároveň urobil priamu spojitosť medzi ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine a čínskou hrozbou voči Taiwanu.

"Destabilizovalo by to celý región a išlo by o udalosť podobnú tej, akej sme svedkami na Ukrajine," povedal Biden po rokovaní.

Prezident USA považuje za dôležité, aby šéf Kremľa "Putin zaplatil cenu za svoje barbarstvo na Ukrajine" a aby boli dôsledky preňho dlhodobé. Podľa jeho slov totiž nejde len o samotnú Ukrajinu, ale aj o Čínu, ktorá pozorne sleduje reakciu Západu na agresívne kroky Ruska.

image

Japonsko vyzvalo Čínu, aby hrala "zodpovednú úlohu" v invázii Ruska na Ukrajine

"Aký signál tým vysielame Číne, čo sa týka dôsledkov, aké by mal pokus zmocniť sa Taiwanu silou?" spýtal sa Biden, ktorý konštatoval, že Peking na takýto krok nemá nijaké právo.

Šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že k čínskej invázii na Taiwan napokon nedôjde, čo však podľa neho bude závisieť aj od pevného a jasného postoja Západu k tejto otázke.

Japonský premiér Kišida po rokovaniach s Bidenom vyhlásil, že Japonsko a USA budú spoločne monitorovať čínske námorné aktivity, ako aj vojenské cvičenia Číny a Ruska i ďalšie otázky týkajúce sa Pekingu, napríklad problém porušovania ľudských práv.

Taiwan ďakuje za skalopevnú podporu

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí sa v pondelok za podporu zo strany Spojených štátov poďakovalo.

"(Taiwanské) ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje uznanie prezidentovi Bidenovi a vláde USA za ich opätovné potvrdenie skalopevného záväzku voči Taiwanu," uviedol tamojší rezort diplomacie a dodal, že vláda bude pokračovať v posilňovaní svojej obrany a prehlbovaní spolupráce s ďalšími krajinami, vrátane Japonska, s cieľom chrániť bezpečnosť ostrova.

Tchaj-pej vo vyhlásení zdôraznil, že je naďalej odhodlaný pevne brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

Nový druh obchodnej dohody

Šéf Bieleho domu zároveň pri svojej prvej návšteve Ázie ubezpečoval japonského premiéra, že Spojené štáty sú odhodlané podporiť obranu Japonska. Kišidu pritom označil za dobrého priateľa.

"Americko-japonské spojenectvo je už dlho základným kameňom mieru a prosperity v Indo-Pacifiku a Spojené štáty zostávajú plne odhodlané podporiť obranu Japonska," povedal Biden.

Okrem iného oznámil spustenie Indopacifického hospodárskeho rámca (IPEF), čo je nový druh obchodnej dohody, ktorá má viac ako desať partnerov. Podľa Bidena pre obyvateľov regiónu z dohody vyplynú "konkrétne prínosy".

image

Biden buduje protiváhu Číne. Šéf Bieleho domu oznámil vznik novej organizácie

Pred rokovaním s Kišidom sa šéf Bieleho domu stretol s japonským cisárom Naruhitom. Biely dom uviedol, že Biden pozdravil cisára v mene amerického ľudu a zdôraznil silu americko-japonských vzťahov.

Bidena počas dvojdňovej návštevy Japonska čaká v utorok summit lídrov krajín štvorstrannej bezpečnostnej aliancie Quad, v ktorej sú okrem Japonska a USA aj India a Austrália. Biden do Japonska priletel v nedeľu z Južnej Kórey, späť do Spojených štátov odletí v utorok.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:50