Muž vhadzuje svoje hlasovacie lístky v regionálnych a komunálnych voľbách v Sevestopole. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zatiaľ čo Rusi hlasujú v miestnych voľbách, množia sa správy o nezrovnalostiach

11.09.2022, 19:01
Autor:
ČTKČTK

Z viacerých ruských miest, napríklad sibírskeho Barnaulu, prišli správy o propagácii kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko počas samotného hlasovania. Neznámi ľudia uniesli pozorovateľku.

Z Ruska, kde ľudia od piatka do dneška hlasujú v miestnych voľbách, prichádzajú desiatky upozornení na nezrovnalosti v jednotlivých volebných okrskoch. Jedno z nich sa týka aj únosu pozorovateľky, upozornila dnes stanica Nastojaščeje vremja.

V 15 ruských regiónoch ľudia volia gubernátorov, v šiestich regionálne parlamenty a v 11 mestské zbory administratívnych centier. V Moskve sa potom hlasuje vo voľbách do zastupiteľstva mestských častí.

image

Rusko kvôli vývoju bojov odložilo referendum o pripojení na neurčito, tvrdí portál

Za tri dni hlasovania polícia v súvislosti s voľbami zadržala už najmenej 19 ľudí. Medzi nimi sú tak kandidáti, ako aj nezávislí pozorovatelia ako aj členovia volebných komisií, napísal portál s odvolaním sa na údaje projektu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku.

Kandidát vo voľbách Sergej Kapčuk potom uviedol, že neznámi ľudia uniesli pozorovateľku, ktorá dohliadala na hlasovanie v jednej z moskovských hlasovacích miestností. Pozorovateľka o sebe 13 hodín nedávala vedieť a neskôr cez telefón informovala, že je s nijako neoznačenými ľuďmi, ktorí ju zadržiavajú. Kde sa žena teraz nachádza, nie je jasné.

image

V Rusku sa začali regionálne a komunálne voľby, voliť môže 44 miliónov ľudí. K urnám ich vyzýva aj Navaľnyj

Z viacerých ruských miest, napríklad sibírskeho Barnaulu, prišli správy o propagácii kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko počas samotného hlasovania. V Stavropoľskom kraji na juhu Ruska potom napríklad Jednotné Rusko údajne usporiadalo priamo pri vchode do volebnej miestnosti koncert, keď boli na korbe nákladného auta umiestnené zosilňovače.

Jedna z pozorovateliek v Moskve potom opísala, že iní pozorovatelia, ktorých si najala kandidátka za Jednotné Rusko, hlasujú namiesto iných ľudí, ktorých totožnosť sa nepreveruje. Princíp je taký, že pozorovatelia si na svoj pas nalepia fotografiu a pasové údaje človeka, ktorý údajne teraz nie je v Moskve, ale "potrebuje hlasovať". Členovia komisie tieto údaje neskúmajú a nechávajú najatých pozorovateľov hlasovať.

image

Podmienky vo väzení ohrozujú Navaľného zdravie, tvrdí jeho spolupracovník Volkov

Portál Nastojača vremja upozornil, že dané obvinenia nemôže nezávisle overiť. Šéf Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv, poradného orgánu ruskej prezidentskej kancelárie, dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že nezrovnalosti, ktoré by mohli mať vplyv na výsledky volieb na rôznych úrovniach, neboli zaznamenané. 

"Bolo niekoľko malých nezrovnalostí, ale malých, ktoré nijako nedokážu ovplyvniť výsledok," citoval Interfax šéfa rady Valerija Fadějeva.

01 - Modified: 2022-09-11 16:30:25 - Feat.: 1 - Title: Rusko kvôli vývoju bojov odložilo referendum o pripojení na neurčito, tvrdí portál 02 - Modified: 2022-09-06 19:51:48 - Feat.: 1 - Title: Podmienky vo väzení ohrozujú Navaľného zdravie, tvrdí jeho spolupracovník Volkov 03 - Modified: 2022-09-06 14:41:01 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj vyzýva Rusov na účasť v jesenných voľbách. Oslabiť Putina je občianskou povinnosťou, tvrdí
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:22