Gepard vypustený v národnom parku Kuno, Madhjapradéš, India. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Gepardy sa po 70 rokoch vracajú do Indie. Z Namíbie bolo prepravených osem mačkovitých šeliem

17.09.2022, 10:57
Autor:
ČTKČTK

Osem gepardov strávi v národnom parku najprv mesiac v karanténe v osobitnom výbehu. Neskôr budú vypustení do väčšieho výbehu, aby si zvykli na nové prostredie. Vo výbehoch budú mať prirodzenú korisť.

Do Indie sa po 70 rokoch vracajú gepardy, osem mačkovitých šeliem bolo prepravených z Namíbie pri príležitosti dnešných narodenín indického premiéra Naréndry Módího.

Predseda vlády svoje 72. narodeniny oslávil vypustením šeliem do výbehu v národnom parku v indickom štáte Madhjapradéš. Za vyhynutých boli gepardi v Indii vyhlásení v roku 1952.

Osem voľne žijúcich gepardov, z toho päť samíc a tri samce, bolo najprv prevezených do namibijského hlavného mesta Windhoek, kde ich v piatok naložili do lietadla Boeing 747. Následne ich čakal 11-hodinový let do Indie. Ďalších asi 12 gepardov má do Indie doraziť z Juhoafrickej republiky v októbri.

Podľa indického vysokého komisára v Namíbii Prašanta Agravala ide o prvý medzikontinentálny presun gepardov. "Je to historické, celosvetovo je to prvýkrát," povedal Agraval. "Sme nadšení o to viac, že sa tak deje v 75. roku nezávislosti Indie," dodal podľa denníka The Guardian.

Indický premiér Módí šelmy dnes ráno vypustil do výbehu. Gepardy vyliezli z klietky váhavo a neustále pozorovali svoje okolie. "Keď tu budú zase behať gepardy, obnovia sa pasienky, zvýši sa biodiverzita a posilní to ekoturistiku," poznamenal predseda vlády.

Gepardy sú najrýchlejšie suchozemské zvieratá na svete, dosahujú rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Po celom svete žije posledných menej ako sedemtisíc dospelých jedincov na menej ako deviatich percentách svojho pôvodného teritória. Sú prvým a zároveň posledným druhom, ktorý v Indii vyhynul po získaní nezávislosti od Británie v roku 1947, píše agentúra AP.

Osem gepardov strávi v národnom parku najprv mesiac v karanténe v osobitnom výbehu. Neskôr budú vypustení do väčšieho výbehu, aby si zvykli na nové prostredie. Vo výbehoch budú mať prirodzenú korisť, ako sú antilopy a axis indický (menší škvrnitý druh jeleňa).

Vedci dúfajú, že sa gepardy naučia túto korisť loviť. Výbehy majú tiež zabrániť vniknutiu ďalších predátorov, ako sú medvede či levharti. Po zhruba dvoch mesiacoch budú gepardi vypustení do národného parku, vybavení budú sledovacími obojkami, ktoré umožnia ich pohyb monitorovať.

image

Návrat vyhynutého zvieraťa? Vedci chcú oživiť tasmánskeho tigra, mláďa očakávajú o desať rokov

Kritici varovali, že sa namibijskí gepardi môžu ťažko prispôsobovať svojmu novému domovu v Indii a mohli by sa stretnúť s veľkým počtom už prítomných levhartov. Organizátori sa však nenechali odradiť.

"Gepardi sú veľmi prispôsobiví a predpokladám, že sa v tomto prostredí dobre prispôsobujú," povedala americká zoologička Laurie Markerová, ktorá je zakladateľkou namibijského Fondu na ochranu gepardov a na projekte sa podieľala. "Takže nemám veľké obavy," dodala. Projekt sa podľa nej pripravoval viac ako desať rokov. Agentúre AFP povedala, že prvé diskusie o ňom začali v 90. rokoch minulého storočia.

Populácia geparda indického, ktorý je poddruhom geparda štíhleho, bola v Indii vyhlásená za vyhubenú pred 70 rokmi. Podľa odborníkov sa tak stalo kvôli lovu týchto mačkovitých šeliem, nedostatku potravy a úbytku prirodzeného prostredia.

Gepard indický sa kedysi pohyboval po celom Blízkom východe, strednej Ázii a Indii. Teraz sa ale vyskytuje iba v Iráne a je považovaný za kriticky ohrozenú šelmu. Podľa tohtoročného odhadu iránskych úradov ich v krajine žije 12.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:12