Pápež František v Bahrajne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Mocnosti si rozdeľujú zóny vplyvu a vytvárajú nepriateľov, kritizoval pápež v Bahrajne

04.11.2022, 11:00
Autor:
ČTKČTK

Logika vytvárania táborov sa podľa Františka prejavuje najzreteľnejšie ako delenie sveta na Západ a Východ.

Pápež František dnes kritizoval politiku rozdeľovania sveta na Východ a Západ a obnovu už prekonaných politických konceptov. Na medzinárodnej konferencii v Bahrajne vyzval k jednote a dialógu.

Pápež priletel do blízkovýchodnej ostrovnej krajiny vo štvrtok na akciu zvanú Bahrajnské fórum pre dialóg: Východ a Západ pre humánne spolužitie, ktorá má prispieť k dialógu medzi moslimami a kresťanmi.

František je prvý pápež, ktorý sa vydal do Bahrajnu, v oblasti bol už roku 2019, keď zavítal do Spojených arabských emirátov.

"Mocnosti sa zameriavajú na boj o vlastné záujmy, siahajú k zastaranej rétorike, rozdeľujú si zóny vplyvu a vytvárajú nepriateľské bloky," povedal pápež pred tisíckou účastníkov konferencie, medzi ktorými boli politici a náboženskí predstavitelia.

Logika vytvárania táborov sa podľa Františka prejavuje najzreteľnejšie ako delenie sveta na Západ a Východ. "Uprostred obviňovania, hrozieb a odsudzovania sa trvalo ocitáme na vratkom brehu a bojíme sa, že sa utopíme. Namiesto toho, aby sme sa o seba navzájom starali, hráme sa s raketami a bombami, so zbraňami, ktoré vedú k plaču a zabíjaniu," popísal pápež súčasnú situáciu. Agentúra AFP poznamenala, že ide o narážku na situáciu na Ukrajine. Pápež patrí ku kritikom ruskej invázie.

Dnes sa vyslovil aj proti "despotizmu, imperializmu, nacionalizmu a populizmu". Povedal, že v globalizovanom svete sa dá pokročiť, jedine keď sa ľudia spoja.

Kardinál Pietro Parolin, ktorý sa v septembri stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, na okraj bahrajnského rokovania povedal pred novinármi, že v rokovaní s Moskvou sa objavujú "malé známky" pokroku. "Všetky snahy o mier sú dobré, je dôležité, že konáme a že takéto snahy nebudú zneužité na iné účely," povedal kardinál.

Dnes má František viesť modlitbu v katedrále Panny Márie z Arábie a bude rokovať s členmi moslimskej rady starších.

V prevažne moslimskom Bahrajne žije zhruba 1,7 milióna ľudí a ku kresťanstvu sa tam podľa odhadu Vatikánu hlási 80-tisíc osôb. Katedrála Panny Márie z Arábie stojí v Aválí v centre Bahrajnu a má kapacitu 2300 miest.

Je najväčším katolíckym svätostánkom v regióne a je určená nielen pre kresťanov z Bahrajnu, ale aj pre ostatných z celého Arabského polostrova. V Kuvajte je ich údajne 350-tisíc, v Katare cez 200-tisíc, v Saudskej Arábii podľa odhadov možno milión. Ide hlavne o zahraničných robotníkov pochádzajúcich najmä z Ázie. Mnohí sú z Filipín, Srí Lanky, Bangladéša alebo Pakistanu a Indie.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 11:02