Tanker sa plaví v Gibraltárskom prielive. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ideálne miesto na obchádzanie sankcií. Španieli nevedia zabrániť operáciám s ruskou ropou pri ich pobreží

06.02.2023, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Prečerpávanie ruskej ropy sa deje v medzinárodných vodách, vďaka čomu lode neporušujú zákony a sankcie. Okrem toho lode ušetria za poplatky v prístavoch a vyhnú sa dohľadu miestnych úradov.

Časť Stredozemného mora medzi Španielskom a Marokom sa stáva obľúbeným prekladiskom ruskej ropy z menších plavidiel na veľké tankery, ktoré potom mieria do Ázie. Lode s ruskou ropou neprečerpávajú ropu v prístavoch kvôli sankciám a tiež, aby ušetrili na poplatkoch, píše dnes denník El País. Španielsko nemôže týmto operáciám v medzinárodných vodách nijako zabrániť, uviedli námorné úrady.

Podľa španielskeho denníka  sa od polovice decembra more pri juhu Španielska a pri španielskom meste Ceuta v severnej Afrike stalo oblasťou, kde lode s ruskou ropou, ktoré vyplávali z baltských ropných terminálov, prečerpávajú svoj náklad na väčšie tanky typu VLCC. Väčšinou je potrebných troch menších lodí typu Aframax, ktoré prepravujú až 700-tisíc barelov ropy, na naplnenie jedného tankera VLCC s kapacitou dvoch miliónov barelov ropy.

image

Ropné embargo len začína platiť a Slovensko už pyká. Južná trasa patrí k vôbec najdrahším, varuje Slovnaft

Podľa údajov spoločnosti Vortexa, ktoré cituje El País, odovzdalo svoj náklad pri juhu Španielska od polovice decembra najmenej 15 lodí typu Aframax a ďalších šesť lodí tak urobilo pri gréckych brehoch. Celkovo Stredozemným morom preplávalo približne 20 percent exportu ruskej ropy za toto obdobie.

Lode s ruskou ropou začali vykonávať tieto operácie po tom, ako vstúpili do platnosti únijné sankcie na ruskú ropu na začiatku decembra. Pred vojnou sa polovica predávok ropy z ruských terminálov na baltskom pobreží uskutočňovala pri Dánsku. "Pobrežie pri juhu Španielska je perfektným miestom z logistického a ekonomického hľadiska," píše denník El País. Väčšie tankery potom smerujú väčšinou do Indie a Číny. Predaje ruskej ropy do týchto krajín sa po zavedení sankcií výrazne zvýšili.

image

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov u nás stagnuje na 17 percentách. Švédsko má podiel cez 60 percent

Prečerpávanie ruskej ropy sa deje v medzinárodných vodách, vďaka čomu lode neporušujú zákony a sankcie. Okrem toho lode ušetria za poplatky v prístavoch a vyhnú sa dohľadu miestnych úradov. Ekológovia kritizujú prečerpávanie ropy na mori ako vysoko rizikové. "Oblasťou často plávajú kosatky, veľryby a delfíny a slúži tiež pre migráciu tuniaka červeného," uviedla Celia Ojedová z organizácie Greenpeace.

Španielske úrady denníku El País oznámili, že o prekládkach vedia. Keďže sa dejú v medzinárodných vodách, nemôžu im zabrániť či inak ovplyvniť lode, ktoré sú do nich zapojené. Môžu ich len sledovať a odmietnuť technickú asistenciu v španielskych prístavoch.

01 - Modified: 2023-02-04 23:04:08 - Feat.: 1 - Title: Ropné embargo len začína platiť a Slovensko už pyká. Južná trasa patrí k vôbec najdrahším, varuje Slovnaft 02 - Modified: 2023-02-04 23:03:36 - Feat.: 1 - Title: Otočka v cenách energií na Slovensku. Po veľkom zdražovaní plyn a elektrina na jar zlacnejú 03 - Modified: 2023-02-04 11:15:00 - Feat.: 1 - Title: Sankcie stlačili príjmy Ruska z predaja energií na najnižšiu úroveň od roku 2020
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:15