StoryEditor

Návrat silných provinčných kniežat

01.04.2003, 00:00

Dolnorakúsky hajtman Erwin Pröll si po nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu upevnil svoju pozíciu druhého najsilnejšieho muža ľudovcov (ÖVP). Najmä jeho zásluhou získala ÖVP absolútnu väčšinu 53,3 percenta hlasov. "Výsledok posilnil celú stranu," komentoval víťazstvo jeho šéf -- kancelár Wolfgang Schüssel. O negatívnych následkoch na spolkovú politiku a koalíciu nechcel ani počuť. Pritom bodoval jeden z najzanietenejších kritikov čierno-modrej koalície so Slobodnými (FPÖ). Pre tých sa voľby v Dolnom Rakúsku so 4,5 % skončili debaklom.
Staronový dolnorakúsky hajtman Pröll je výraznou politickou osobnosťou -- na čele spolkovej vlády stojí už 11 rokov a na nedostatok popularity sa sťažovať nemôže. Ani medzi liberálne naladenými umelcami a intelektuálmi, čo je pre konzervatívneho politika výnimočné. Priateľstvo ho spája aj so sociálnodemokratickým viedenským starostom Michaelom Häuplom.
Je nekonvenčnou osobnosťou. V predvolebnom boji 1998 si spolu so svojím tímom neváhal nasadiť čierne slnečné okuliare a loviť hlasy ako "men in black". "Stelesňuje kamarátsky typ, ktorý rád splynie s davom," analyzuje sociológ Peter Ulram.
Napriek jeho kritike Temelínu a Benešových dekrétov nezabudne nikdy zdôrazniť, že rozšírenie Európskej únie treba vnímať ako šancu, nie riziko.
Po jeho nedeľňajšom úspechu sa v Rakúsku začalo hovoriť o návrate silných "provinčných kniežat". Pozorujeme obnovenie trendu absolútnych väčšín, povedal pre ORF politológ Peter Filzmeier. Hajtman má pritom u našich susedov zvláštne postavenie. "Má viac samostatnej moci ako minister," tvrdí bývalý starosta Viedne Helmut Zilk.
O 57-ročnom Pröllovi sa už hovorí ako o možnom následníkovi kancelára. "Nad budúcnosťou Wolfganga Schüssela sa vznáša otáznik," napísal denník Standard. "Ak by stroskotala aj táto vláda, mohol by sa stať šéfom ľudovcov a zároveň stáť na čele novej červeno-čiernej koalície."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:42