Flickr/Naval Surface Warriors
StoryEditor

Ronald Reagan pláva za Kimom. USA poslali k Severnej Kórei ďalšiu lietadlovú loď

19.05.2017, 10:54
Autor:
ČTKČTK
USS Ronald Reagan patrí do triedy Nimitz, tá tvorí chrbticu globálnej vojenskej moci USA.

Spojené štáty vyslali do oblasti Kórejského polostrova lietadlovú loď USS Ronald Reagan, v súčasnej dobe tu už pôsobí USS Carl Vinson. S odvolaním sa na americké námorníctvo o tom v noci na piatok informovala spravodajská stanica CNN.

Reagana čaká séria cvičení

Obe plavidlá budú v regióne, kde kvôli raketovým a jadrovým aktivitám KĽDR panuje zvýšené napätie, vykonávať spoločné cvičenia. Predpokladá sa tiež, že loď Reagan nakoniec Vinsona v jeho misii pri Kórejskom polostrove vystrieda.

"V nadväznosti na dlhodobú údržbu v prístave sa pred ďalšími akciami musíme uistiť, že Ronald Reagan a zvyšok jeho údernej skupiny náležite spolupracujú," uviedol vo vyhlásení kontraadmirála Charles Williams. Námorníctvo už skôr uviedlo, že opravné a udržiavacie práce na základni v japonskej Jokosuce po nešpecifikovaných komplikáciách skončili a že loď v utorok vyplávala z prístavu.

Pri Kórejskom polostrove čaká Reagana séria cvičení, ktoré sa zamerajú predovšetkým na vzlety a pristátia lietadiel. Obe jadrové lietadlové lode, Reagan aj Vinson, patria do triedy Nimitz, tá tvorí chrbticu globálnej vojenskej moci USA.

Soul chce zase hovoriť s Kimom

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie vo štvrtok uviedlo, že by v zásade uvítalo obnovenie komunikácie so Severnou Kóreou. Stanovisko zrejme súvisí s politikou nového juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý voči Pchjongjangu hodlá uplatňovať sankcie aj dialóg, napísala agentúra Reuters.

"Jednoducho povedané si želáme, aby komunikačné kanály medzi Južnou a Severnou Kóreou boli otvorené. Ministerstvo pre zjednotenie sa touto otázkou zaoberalo, ale zatiaľ o ničom nerozhodlo," povedal hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie.

Dodal, že pracovníci juhokórejských úradov pravidelne navštevujú komunikačnú stanicu v Pchanmundžome na hranici s KĽDR a kontrolujú, či sa im s KĽDR podarilo nadviazať spojenie.

Južná Kórea a KĽDR prestali komunikovať vo februári 2016 krátko potom, čo Pchjongjang podnikol jadrový test a Južná Kórea v reakcii na to uzavrela priemyselnú zónu Kesong, ktorú do tej doby oba štáty prevádzkovali spoločne.

Severná Kórea je technicky stále vo vojnovom stave so svojím južným susedom, pretože kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 skončila prímerím, a nie mierovou zmluvou. KĽDR sa pravidelne vyhráža Južnej Kórei aj Spojeným štátom zničením.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:29