StoryEditor

Najznámejší český väzeň je na slobode. Ľuďom rozdával autogramy

23.05.2017, 12:21
Autor:
redred
Súčasťou milosti pre Jiřího Kajínka je sedemročná podmienka, pri ktorej sa nesmie dopustiť trestného činu.

Zrejme najznámejší český väzeň Jiří Kajínek je na slobode. Z rýnovického väzenia vyšiel po 13:30. "Je to pre mňa uskutočnenie zázraku, čakám 23 rokov. Panu Zemanovi som vďačný," povedal Kajínek novinárom po prepustení. Prezident Miloš Zeman podpísal dlho avizovanú milosť v utorok.

Kajínek poďakoval za podporu, záujemcom rozdával autogramy. "Som rád, že som preč z väzenia. Väzenstvo je jedna veľká Potemkinova dedina, kde ste osprostievaní a ohlupovaní," povedal.

Pôvodne vraj chcel vyjsť z väzenia nepozorovane, ale v predchádzajúcich dňoch sa rozhodol prejsť cez bránu a porozprávať sa s novinármi. "Bolo by to sprosté," uviedol Kajínek, ktorý dlhodobo trvá na nevinne.

​Adresu svojho budúceho bydliska neprezradil. "Samozrejme viem, kam pôjdem. Nie je ale treba, aby to každý vedel. Mal by som mať tiež nejaké súkromie," dodal. "Mám rôzne ponuky na rôzne práce, niektoré fakt zaujímavé. Najskôr sa potrebujem rozhliadnuť, nadýchnuť sa, zvážiť situáciu," uviedol.

Kajínek pred odchodom na slobodu ako každý prepustený väzeň absolvoval pohovor so sociálnym pracovníkom a podrobil sa lekárskej prehliadke. Všetky osobné veci podľa vlastných slov nechal spoluväzňom. "Televíziu, rádio, play-station, jedlo, knihy, oblečenie," vymenoval.

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček informoval novinárov o udelení Zemanovej celkovo ôsmej milosti po 11:30. Ministerstvo spravodlivosti dostalo rozhodnutie okolo poludnia. Potom odovzdalo príslušnému súdu pokyny prepustenie Kajínka.

Zeman dal Kajínkovi podmienku

Súčasťou milosti je sedemročná podmienka, pri ktorej sa Kajínek nesmie dopustiť trestného činu. Podľa Ovčáčka ide o najdlhšiu možnú podmienku, ktorú české právo stanovuje.

Všeobecne platí, že ak väznica dostane prezidentskú milosť, je odsúdený, ktorého sa rozhodnutie týka, prepustený okamžite. Prejde len štandardným prepúšťacím procesom, ktorý trvá približne jednu až dve hodiny.

​Pred odchodom na slobodu musí odsúdený absolvovať pohovor so sociálnym pracovníkom, ktorý zisťuje, či má väzeň zabezpečené bývanie, prácu či peniaze na cestu domov. Ďalej sa podrobí lekárskej prehliadke a dostane späť svoje osobné veci, ktoré mal počas výkonu trestu uložené v sklade.

K väznici v minulých dňoch zamierilo okrem žurnalistických štábov aj mnoho ľudí, ktorí Kajínka podporujú a radi by sa s ním stretli.

54 percent Čechov s milosťou súhlasí

Prezident Miloš Zeman 11. mája uviedol, že v druhej polovici mája udelí Kajínkovi milosť. "Rozhodnutie o udelení milosti už je pripravené a hotové. Keď sa vrátim z Číny, tak ho podpíšem," povedal Zeman na TV Barrandov. O deň skôr navštívila Kajínka v Rýnoviciach prezidentova manželka. Urobila tak v rámci návštevy Libereckého kraja.

Milosť pre Kajínka uvítala v relácii českého portálu iDNES.cz Rozstřel exministerka spravodlivosti Helena Válková. Podľa prieskumu pre Českú televíziu s milosťou súhlasí 54 percent opýtaných.

Jiří Kajínek je vo väzení od februára 1994 s výnimkou 40 dní, keď bol na úteku. Práve ten doživotne odsúdeného väzňa najviac preslávil. V októbri 2000 prekonal mreže väznice Mírov, pri úteku ho nezasiahla ani streľba dozorcu, ktorý útek zahliadol.

Vo väzení je Kajínek za vraždu dvoch ľudí z 30. mája 1993 pri plzenskej väznici Bory. Podľa právoplatného rozhodnutia z roku 1998 zastrelil podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliana Pokoša. Druhý bodyguard Vojtěch Pokoš prežil a práve on označil za strelca Kajínka.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:29