StoryEditor

Odhalenie nemeckej televízie: Kotlebovci dostávali peniaze od prokremeľského podnikateľa

30.05.2017, 17:42
Autor:
chochoČTKČTK
Z tisícov uniknutých e-mailov vyplýva, že ruský podnikateľ Konstantin Malofejev financuje demonštrácie proti Západu a Severoatlantickej aliancii.

Prokremeľský ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie, sprostredkovane financuje demonštrácie proti Západu a Severoatlantickej aliancii na Slovensku, v Česku, v Poľsku alebo v Maďarsku.

​Uviedla to investigatívna relácia Frontal 21 nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, ktorá má k dispozícii tisíce uniknutých e-mailov.

Politická orientácia nie je dôležitá

Z elektronickej korešpondencie vyplýva, že Malofejev poskytol 100 000 eur bieloruskému podnikateľovi Alexandrovi Usovskému, ktorý potom peniaze preposielal spriazneným aktivistom. Akej politickej orientácie sú, je pritom Usovskému podľa jeho vlastných slov jedno.

"Pracujem so všetkými, ktorí sú pripravení mi pomôcť," povedal reportérom s tým, že jeho cieľom je zastaviť vojnu na východe Ukrajiny. "V Poľsku pracujem s pravicou, na Slovensku s ľavicou, v Česku s ľavicou, v Maďarsku s pravicou."

Na Slovensku Usovskij podporuje extrémistickú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko aj ľavicových odporcov NATO. Kotleba má byť pre Usovského zaujímavý tým, že je jeho strana v parlamente.

Z uniknutých e-mailov je podľa nemeckých reportérov zrejmé, že "Usovský hľadal investora na referendum o vystúpení Slovenska z NATO," na ktoré kotlebovci zbierajú podpisy. 

"Osobne ani netuším, kto ten spomínaný pán je," tvrdí pre HNonline v reakcii na otázky o prepojení ĽSNS s Usovským podpredseda kotlebovcov Milan Uhrík.

Peniaze od Usovského mala dostať aj proruská aktivistka Veronika Moravcová z organizácie Pokojní bojovníci, ktorú v reportáži vyspovedali. Tvrdí, že sa s Usovským "nikdy fyzicky nestretla," ale že ich on kontaktoval cez internet. Nevedela povedať, či ich Usovský podporil, no potvrdila, že z Bieloruska im peniaze prišli.

​​Spája ich blízkosť k politike Putina

V Česku podľa relácii Frontal 21 podporuje Usovskij na jednej strane komunistov a na druhej neonacistov. "Čo obe skupiny spája, je nacionalizmus a blízkosť politike (ruského prezidenta Vladimira) Putina," konštatujú reportéri.

Peniaze v Česku dostal okrem iného prokremeľský aktivista Ladislav Kašuka, uviedla nemecká televízia. "Keď si Usovskij všimol, že organizujem demonštrácie a ďalšie akcie, poslal mi peniaze na vlajky, transparenty a videokameru. Maximálne dvetisíc eur," povedal nemeckým novinárom Kašuka. Žiadne konkrétne príkazy vraj nedostal, Usovskij podľa neho len vyslovil želanie, aby bola vyvesená vlajka proruských separatistov.

V Maďarsku od Usovského poberá podporu zase krajne pravicová strana Jobbik.

Akcie, na ktoré doteraz prispel, Usovskij v e-mailoch dokumentuje v zhruba 40-stránkovej prezentácii, ktorú rozposlal ďalším možným darcom v Rusku.

O financie v minulosti žiadal okrem iného ruského ultrakonzervatívneho ideológa Alexandra Dugina, ktorý je označovaný za blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:25