trump idiotReuters
StoryEditor

Trump rozdáva štátnikom číslo svojho mobilu, bezpečnostní experti majú hlavy v smútku

31.05.2017, 07:50
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump si v posledných týždňoch zvykol rozdávať na počkanie číslo svojho mobilu zahraničným štátnikom. Vyzýva ich, aby mu kedykoľvek zavolali, čím porušuje obvyklé diplomatické postupy a vzbudzuje obavy u bezpečnostných expertov. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z prezidentovho blízkeho okolia.

Podľa nich dal Trump svoje súkromné ​​číslo napríklad kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi či mexickému prezidentovi Enriquemu Peňovi-Nietovi. Vzájomne si privátne kontakty vymenili aj pri nedávnom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa AP neobvyklú ponuku priamych hovorov využil zatiaľ len liberálny kandadský premiér.

Zatiaľ čo niektorí ľudia z prezidentovho okolia považujú jeho postup za adekvátny pre dnešnú dobu rýchlej komunikácie, bezpečnostní odborníci sú trochu znepokojení.

"Ak hovoríte cez otvorenú linku, je to stále otvorená linka, čo znamená, že tí, ktorí dokážu monitorovať tie hovory, to robia," povedal AP bývalý bezpečnostný poradca amerického ministerstva obrany Dereck Chollet, podľa ktorého prezident nedisponuje zabezpečeným mobilným telefónom.

Zdieľanie čísla s lídrami iných štátov navyše podľa AP vzbudzuje ďalšie obavy v spomienke na štyri roky starý únik informácií o sledovaní komunikácie zahraničných štátnikov vrátane nemeckej kaclelárky Angely Merkelovej americkými spravodajskými službami. USA ju vtedy sledovali, hoci Nemecko bolo jedným z najbližších amerických spojencov v Európe.

"Ak budete v Macronovej pozícii alebo v úlohe lídra akejkoľvek inej krajiny a dostanete číslo mobilu amerického prezidenta, je na mieste predpokladať, že ho rovno odovzdáte svojim spravodajským službám," domnieva sa niekdajšia poradkyňa pre politicko-vojenské záležitosti na ministerstve zahraničia Ashley Deeksová.

Biely dom podľa AP odmietol na otázky na Trumpovo používanie súkromného mobilu k hovorom s lídrami iných krajinách odpovedať. Nie je ani známe, či Trump niekde zaznamenáva údaje o týchto rozhovoroch, ktoré sú v bežnej praxi vedené prostredníctvom chránených diplomatických kanálov.

01 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:23