Útoky v LondýneReuters
StoryEditor

Záchranka o šesť minút, útočníkov zneškodnili za osem. Briti zareagovali na teror bleskovo

04.06.2017, 09:34

Reakcia britských záchranárov a bezpečnostných zložiek počas nočného teroristického útoku v Londýne bola blesková. Prvý z ôsmich desiatok záchranárov sa na mieste útoku objavili šesť minút po jeho ohlásení. O osem minút od prvých správ boli traja útočníci zastrelení policajtmi. Útoky majú šesť obetí.

Obetí pravdepodobne mohlo byť výrazne viac, nebyť bleskovej reakcie britských bezpečnostných zložiek, ktoré už majú operačné postupy v riešení teroristických útokov v meste v krvi.

Zástupca veliteľa londýnskej polície Mark Rowley publikoval zhrnutie overených informácií v nedeľu ráno. Metropolitná polícia podľa neho k útokom pristupuje ako k teroristickým činom, vyšetrovanie trvá a vedie ho protiteroristické oddelenie metropolitnej polície. 

"O 22:08 v sobotu večer sme dostali prvé informácie o útoku vozidlom na chodcov na London Bridge. Vozidlo pokračovalo smerom na Borough Market. Podozriví ho opustili, dobodali viacero ľudí vrátane dopravného policajta(...). Ozbrojení policajti reagovali rýchlo a statočne, konfrontovali troch podozrivých mužov a do ôsmich minút od prvého oznámenia o incidente ich zastrelili," opísal Rowley.

"Podozriví na sebe zdanlivo mali vesty s výbušninami, to sa ale neskôr ukázalo ako nepravdivá správa," dodal policajný dôstojník, ktorý potvrdil, že obetí útoku je v tejto chvíli šesť a zranených najmenej dvadsať ľudí. Nie je známe, či a koľko zranených je v ohrození života.

Civilisti by sa podľa Rowleyho mali vyhýbať oblasti London Bridge a Borough Marketu, aby umožnili záchranným zložkám čeliť následkom útoku. Na mieste sa v priebehu noci ozvalo niekoľko explózií, podľa nepotvrdených správ riadených.

Londýnska polícia tiež požiadala, aby ľudia, ktorí majú videá či fotografie z miest útoku, pomohli policajtom vo vyšetrovaní tým, že ich nahrajú na policajné stránky (www.ukpoliceimageappeal.co.uk). V Londýne bude v nasledujúcich dňoch zosilnená policajná prítomnosť.

Šéf operačného strediska londýnskej záchranky Peter Rhodes v nedeľu ráno uviedol, že päť nemocníc v Londýne prijalo celkovo 48 pacientov, mnoho ľudí s menšími zraneniami ošetrili záchranári v teréne. Prvé posádky boli na mieste do šiestich minút od prijatia informácie o útoku. Do pomoci zraneným sa zapojilo 80 ľudí - posádky sanitiek, špeciálne tímy "rýchlej reakcie" aj traumatológovia.

01 - Modified: 2019-11-30 18:02:27 - Feat.: - Title: Islamský štát sa prihlásil k piatkovému útoku v Londýne 02 - Modified: 2019-11-30 15:15:29 - Feat.: - Title: Hrdinovia londýnskeho teroru: Jedným z mužov, ktorí sa vrhli na útočníka, bol aj poľský kuchár 03 - Modified: 2017-06-06 09:39:13 - Feat.: - Title: Výbušniny a samopaly vymenili za nože 04 - Modified: 2017-06-04 12:55:24 - Feat.: - Title: Vypukla panika, bodali do všetkých naokolo, popisujú svedkovia chaos pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:45