StoryEditor

Katar je takmer odrezaný od sveta. Hnev moslimských krajín komplikuje zásobovanie

06.06.2017, 14:41
Avizované prerušenie leteckého spojenia s Katarom je skutočnosťou a môže mať ďalekosiahle následky.

Katar je už niekoľko hodín takmer odrezaný od sveta. Po tom, ako ho Bahrajn, Egypt, Jemen, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Maldivy obvinili z podpory terorizmu v regióne Perzského zálivu a prerušili s ním diplomatické vzťahy, pristúpili aj k blokáde leteckej, námornej a pozemnej dopravy

Od dnešnej polnoci majú katarské lietadlá obmedzenú možnosť preletu cez vzdušný priestor Bahrajnu a úplný zákaz na prelety, štarty i pristátia pre ne vydali Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a od štvrtej ráno svetového času aj Egypt.

​Jediným koridorom, ktorý katarské lietadlá môžu od dnešného dňa využívať pre lety do Európy, je tým pádom vzdušný priestor Iránu a Turecka, v prípade letov do Afriky zase Iránu, Ománu a ďalej na juh.

Ako informoval portál flightradar24.com, orgány iránskej kontroly letovej prevádzky pokyny na takéto presmerovanie aj vydali. Všetky tieto odklony spôsobia komplikácie, pretože nielen predĺžia časy jednotlivých letov, ale ich aj predražia.

Britský letecký analytik John Strickland v televízii Al-Džazíra vyhlásil, že prerušenie leteckého spojenia, ku ktorému v oblasti došlo, je bezprecedentné a môže vážne narušiť celé odvetvie.

flightradar24.com

​Podobný krok, ako spomínané krajiny, podnikli aj viaceré letecké spoločnosti. S katarskou metropolou Dauha už prerušili spojenie aerolínie FlyDubai, Emirates, Etihad Airways, Saudi Arabian Airlines a Air Arabia a podľa informácií BBC sa dá očakávať to isté aj v prípade bahrajnskej spoločnosti Gulf Air a egyptskej Egypt Air.

​Na situáciu museli zareagovať aj katarské aerolinky Qatar Airways a na svojom webe oznámili, že až do odvolania rušia všetky lety do Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Bahrajnu a Egypta. "Cestujúci, ktorí majú rezervované lety, môžu požiadať o plnú náhradu nevyužitých leteniek, prípadne si ich bezplatne prebookovať na niektoré z alternatívnych spojení," informovala spoločnosť.

​Predstavitelia púštneho štátu, ktorí obvinenia z podpory terorizmu a odmietajú, už síce vyhlásili, že rozhodnutie o prerušení diplomatických stykov „nebude mať vplyv na bežný život obyvateľov“, ide však zrejme skôr o vyhlásenia cielené do vnútra krajiny a pre upokojenie verejnej mienky. Hoci je totiž Katar z pohľadu HDP na obyvateľa najbohatším štátom sveta a disponuje tretími najväčšími zásobami plynu a ropy, je do veľkej miery závislý na dovoze potravín, ktorých pestovanie je v podmienkach malého púštneho štátu mimoriadne obtiažne.

​Najväčším problémom pre krajinu sa tak môže stať uzatvorenie pozemnej 60-kilometrovej hranice so Saudskou Arábiou. Tá je jeho jediným susedom na súši a práve cez túto hranicu denne prechádzajú stovky kamiónov s potravinami, Ako pripomína BBC, práve touto cestou ich do najbohatšej krajiny sveta prúdi asi 40 percent. Podľa agentúrnych správ ľudia už na situáciu reagujú, snažia sa robiť zásoby a pred obchodmi sa tvoria rady.

Nie je to však iba závislosť od dovozu potravín, ktorá môže spôsobiť Kataru veľké problémy. Pozemné  komunikácie zo Saudskej Arábie sú dôležité aj pri preprave stavebných materiálov, ktoré je treba pre energetický priemysel alebo v súvislosti s výstavbou infraštruktúry pre futbalové majstrovstvá sveta v roku 2022, pripomína BBC. Analytici tak predpokladajú, že v konečnom dôsledku spôsobí dopravná blokáda Kataru aj rast cien.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 05 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:24