šesťdňová vojnawikimedia
StoryEditor

Posledné tajomstvo Šesťdňovej vojny: Izrael zvažoval použitie atómovej bomby na Sinaji

08.06.2017, 19:16
Podľa novo zverejneného svedectva mali Izraelčania v pláne nainštalovať atómovú bombu na vrchol hory na Sinajskom polostrove.

Izrael mal tajný plán, ako použiť jadrovú zbraň na egyptskom polostrove Sinaj. Aspoň to vyplýva zo zistení izraelského historika Avnera Cohena, ktorý zverejnil pri príležitosti päťdesiateho výročia Šesťdňovej vojny medzi Izraelom a koalíciou Egypta, Sýrie a Jordánska. Vychádzal z rozhovorov, ktoré pred rokmi viedol s generálom Jicchakom Jaakovom. Práve on mal byť tým, kto dohliadal na jadrový program.

Podľa novo zverejneného svedectva mali Izraelčania v pláne nainštalovať atómovú bombu na vrchol hory na Sinajskom polostrove. Mala slúžiť na odstrašenie egyptských a arabských jednotiek. Izraelčania však k jej použitiu nikdy nemuseli pristúpiť, pretože arabskú koalíciu boli v roku 1967 schopní rozprášiť za šesť dní.

​Plán pre prípad neúspechu v poli, označený za posledné tajomstvo Šesťdňovej vojny, bol nazývaný "operáciou súdneho dňa", ako historikovi Cohenovi počas sérií predtým nezverejnených rozhovorov v roku 1999 prezradil generál Jaakov. Muž, ktorý zomrel v roku 2013, mal vedieť, o čom hovoril, pretože bol v čase júnových udalostí roka 1967 hlavným prostredníkom medzi armádou a civilným obranným priemyslom, ktorý mal mať na starosti vývoj jadrovej zbrane.

Podrobnosti z Cohenovho pera o Operácii Samson, ako oficiálne znel názov plánu, zverejnilo v pondelok na svojich webových stránkach Medzinárodné centrum pre výskum Woodrowa Wilsona vo Washingtone. Už samotný názov operácie bol vraj zvolený preto, aby arabských protivníkov vyplašil poukazom na biblického obra Samsona.

Zo zverejnených informácií, okrem iného vyplýva, že v prípade núdze mal dať pokyn k explózii improvizovanej smrteľnej zbrane priamo premiér Izraela. Avšak iba v krajnom prípade, ak by židovský štát čelil nebezpečenstvu ohrozujúcemu jeho existenciu.

V rozhovoroch s historikom Cohenom sa bývalý generál zveril okrem iného o tom, ako ho k vytvoreniu plánu urgovali jeho nadriadení. Opísal aj detaily výberu dvojice vrtuľníkov, ktoré mali operáciu vykonať za asistencie elitnej jednotky Sajeret Matkal vycvičenej k operáciám vnútri nepriateľského územia.

Veľké škody? Nežiaduce

Miesto pre umiestnenie bomby bolo zámerne zvolené na východnom Sinaji asi 20 kilometrov od veľkého vojenského komplexu Egypťanov v Abu Ageila. "Máte nepriateľa, ktorý vám hrozí zahnaním do mora. Veríte mu. Ako ho ale zastaviť? Vystrašením. Musíte ale mať čím ho vystrašiť," vysvetľoval podľa transkripcie historikovi Jaakov.

To bol tiež primárny cieľ operácie Samson. Izraelčania nechceli ohroziť egyptské populačné centrá. Tomu nasvedčuje vybraná lokalita aj pomerne malé rozmery zariadenia, ako ich predstavil generál. Príliš veľké škody neboli žiaduce.

Historik Cohen vo svojej práci dochádza k záveru, že izraelské vedenie nemyslelo úplne vážne vykonať demonštráciu jadrovej sily. Hodnota Jaakovovej výpovede však podľa neho spočíva v tom, že odhaľuje schopnosť Izraela vôbec zostaviť, hoci improvizovanú, jadrovú nálož už v roku 1967.

Podľa zahraničných médií môže nové odhalenie podkopať predstavy o politike nukleárnej nejednoznačnosti, ktorá trvá desiatky rokov. Jej podstatou je faktická nejasnosť v tom, či Izrael má v držbe smrtiacu zbraň, alebo nie, v čom sami predstavitelia židovského štátu verejnosť ďalej zanechávajú.

Podľa niektorých odborných zdrojov ale môže mať Tel Aviv k dispozícii desiatky až stovky jadrových bômb. Predstavitelia židovského štátu už viackrát naznačovali schopnosti svojej krajiny v tomto smere. Izraelské ministerstvo zahraničia však odmietlo komentovať aktuálnu správu, ktorú ako prvý na konci minulého týždňa zverejnil americký denník The New York Times (NYT).

"Všetko si vymyslel"

Existujú aj názory, že ide o vymyslený príbeh bývalého generála Jaakova. Bývalý izraelský veľvyslanec v USA a historik Michael Oren je presvedčený, že sa nič z popísaných udalostí nestalo. Vychádza zo svojho osobného výskumu, v ktorom sa zoširoka venoval vojne v roku 1967.

"Nie je to dôkladný historický výskum," vyjadril sa na adresu Cohenovho výskumu Oren. Nepáči sa mu, že sa spolieha na jeden zdroj informácií, čo je podľa jeho slov vysoko nezvyčajné medzi skutočnými výskumníkmi.

"S Jicchakom Jaakovom som tiež hovoril a nepresvedčil ma, že by jeho príbeh mohol obstáť. Boli odhalené desiatky, ak nie stovky tisíc tajných dokumentov z Šesťdňovej vojny. Neexistuje ani jeden, ktorý by tieto tvrdenia aspoň čiastočne pripúšťal," vysvetlil podľa britského portálu The Independent Oren, prečo nesúhlasí. Myslí si, že by už dávno boli nájdené dodatočné dôkazy.

Na dôveryhodnosti Jaakovovi nepridalo, že bol na začiatku nového tisícročia v Izraeli zatknutý kvôli "vysokej špionáži" a podmienečne odsúdený v tajnom procese. Presné znenie obvinenia však nikdy nebolo zverejnené. Ukázalo sa až spätne, že sa previnil konverzáciou o tajnom pláne s izraelským reportérom, ktorého ešte pred vydaním cenzurovala armáda.

Iní izraelskí predstavitelia však podľa NYT informácie o operácii podobnej tej, akú Jaakov opísal, pripúšťali. Bývalý prezident Šimon Peres, ktorý minulý rok zomrel, vo svojich memoároch existenciu tajného plánu naznačil. Písal o nešpecifikovanom návrhu, ktorý "by zaplašil Arabov a odvrátil ďalšie vojny", teda podobnom tomu, ktorý odhalil generál Jaakov.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 14:17:45 - Feat.: - Title: Ak podniknete akýkoľvek krok, naša odpoveď bude bolestivá, odkazuje iránsky prezident Izraelu 03 - Modified: 2024-04-16 14:07:59 - Feat.: - Title: Izraelská umelkyňa vyzýva na prímerie. Expozíciu v Benátkach neotvorí, dokým nebudú prepustení rukojemníci 04 - Modified: 2024-04-16 14:02:56 - Feat.: - Title: Izraelské jednotky podporujú osadníkov v útokoch na Západnom brehu Jordánu, informuje OSN 05 - Modified: 2024-04-16 12:22:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: A teraz im zničiť jadrový program. Ako môže Izrael udrieť na Irán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:06