Reuters
StoryEditor

Trump ma odvolal kvôli vyšetrovaniu ruského vplyvu na voľby, vyhlásil v Senáte exšéf FBI

08.06.2017, 22:28
Autor:
ČTKČTK
James Comey informoval senátorov o údajnom nátlaku, ktorý pri vyšetrovaní pociťoval zo strany Trumpa.

James Comey je presvedčený, že pravým dôvodom jeho nečakaného odvolanie z funkcie šéfa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) bola snaha prezidenta Donalda Trumpa zmeniť spôsob vyšetrovanie ruských zásahov do minuloročnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Comey to dnes vyhlásil vo svojej ostro sledovanej výpovedi pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami.

Comey obvinil Trumpovu vládu z šírenia lží

Trump, ktorého osoba podľa exšéfa FBI predmetom vyšetrovania nebola, vraj výslovne nežiadal o zastavenia vyšetrovania ruských aktivít. Chcel však dosiahnuť, aby FBI prestal skúmať ruské kontakty prezidentovho bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna. Trumpov právny zástupca Marc Kasowitz toto Comeyho vyjadrenie dnes poprel.

Oficiálne Trump májové odvolanie šéfa FBI zdôvodňoval tým, že v neho stratil dôveru a že ho chcel zbaviť funkcie už dlhšiu dobu. Uviedol tiež, že v FBI panoval "chaos" a že sa Comey dopustil chýb pri vyšetrovaní škandálu okolo služobnej elektronickej pošty demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Comey dnes Trumpovu administratívu obvinil zo šírenia lží a očierňovanie jeho i agentúry. Ešte v priebehu verejnej časti Comeyho vypočutia to Biely dom odmietol. "Môžem s určitosťou povedať, že prezident nie je klamár," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

V dnešnej výpovede Comey vyhlásil, že si je istý snahou Ruska ovplyvňovať kampaň pred vlaňajšími americkými prezidentskými voľbami. Napríklad o Flynna sa FBI a tiež niekoľko výborov Kongresu zaujíma kvôli jeho kontroverzným väzbám na Rusko. Flynn sa ešte pred Trumpovou inauguráciou stýkal s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom.

Z obliehania vzídeme silnejší, vyhlásil Trump

Comey pri dnešnom vypočutí poznamenal, že Trump mu pred jeho odvolaním naznačoval, že jeho zotrvanie v čele FBI podmieňuje oddanosťou prezidentovi. Zároveň mu Trump vraj opakovane hovoril, že svoju prácu robí dobre.

Špekulácie, že Comeyho odvolanie súvisí s vyšetrovaním FBI, Trump naďalej popiera. Jeho právny zástupca Kasowitz dnes vyhlásil, že Trump nikdy nežiadal od exšéfa FBI lojalitu a tiež nechcel zastaviť vyšetrovanie svojho poradcu. "Prezident nikdy, v žiadnej forme, ani zmysle, nenariadil či nenavrhol, aby pán Comey zastavil vyšetrovanie kohokoľvek. Pánovi Comeymu ani nepovedal 'nechajte Flynna tak'," uviedol Kasowitz.

Trump sa dnes ku Comeyho výpovedi v Senáte priamo nevyjadril. V prejave pred svojimi priaznivcami vo Washingtone ale vyhlásil, že zo súčasného "obliehania" vzídu väčší, lepší a silnejší ako kedykoľvek predtým.

Pripravili sa aj podniky

Prezidenta sa dnes zastal republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Trump je vo vláde nováčikom, učí sa za pochodu a zrejme nie celkom správne pochopil rozsah svojich právomocí, uviedol. "Nehovorím, že je to prijateľné ospravedlnenie. Je to len môj pohľad," dodal Ryan.

Senátny výbor už v stredu zverejnil Comeyho vyhlásenie, podľa ktorého Trump deň po odstúpení Flynna z funkcie žiadal od Comeyho vernosť a tiež to, aby ukončil Flynnovo vyšetrovanie. O svojom bývalom poradcovi údajne Trump hovoril ako o "dobrom chlapovi", ktorého by vyšetrovatelia mali "nechať tak". Vyšetrovanie ruských aktivít okolo amerických volieb pritom Trump podľa exšéfa FBI označil za "mračno", ktoré mu komplikuje výkon prezidentskej funkcie a ktoré má Comey rozohnať.

Dnešné vypočutie v Senáte bolo jednou z najočakávanejších udalostí tohto druhu v USA za posledné roky. V priamom prenose ho vysielali všetky americké spravodajské televízie, ale aj niektoré ďalšie stanice. Na údajne vrcholnú politickú udalosť roka sa pripravovali aj majitelia reštaurácií a barov, aby umožnili očakávaným davom klientov sledovať prenos z Kongresu priamo vo svojich podnikoch.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:13