Jaroslaw KaczynskiReuters
StoryEditor

Prezident Kaczyński likviduje právny štát, varuje staronový poľský disent

11.06.2017, 21:50
Autor:
ČTKČTK

Vodca poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński podľa bývalého disidenta a lídra hnutia Solidarita Wladyslawa Frasyniuka likviduje právny štát.

Frasyniuka spoločne s desiatkami ďalších ľudí, ktorí v sobotu protestovali vo Varšave proti vláde, násilím odviedla polícia. Frasyniuk to označil za jednanie "pod stanným právom", napísal dnes denník Rzeczpospolita. Polícia neskôr oznámila, že podá obvinenia proti niekoľkým účastníkom protestu, vrátane Frasyniuka.

Demonštranti sa zhromaždili v sobotu v centre poľskej metropoly v snahe zablokovať pohyb skupiny, v ktorej bol aj líder vládnucej strany PiS Kaczyński. Skupina sa zišla, aby si pripomenula leteckú nehodu z roku 2010, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczyński, dvojča Jaroslawa, a ďalších 95 ľudí.

Protestujúcim sa nepáči, že Kaczyński využíva letecké nešťastie na politické účely. Kaczyński podľa Frasyniuka "ničí spomienku Poľska na svojho brata, a pľuje mu tým do tváre".

"Lech Kaczyński by nikdy nedovolil, aby sa dialo to, čo sa v našej krajine deje dnes: likvidácia právneho štátu a obmedzovanie občianskych slobôd, ktorého sa na demonštrácii dopustila polícia," povedal Frasyniuk. Dodal, že keby Lech Kaczyński žil, postavil by sa na jeho stranu.

Varšavská polícia dnes oznámila, že obviní Frasyniuka z porušenia telesnej integrity policajného dôstojníka. Sedem ďalších účastníkov protestu má byť obvinených zo zlomyseľného bránenia náboženskému obradu a z desiatich ďalších priestupkov, ako je narušenie pokoja.

"Wladyslaw Frasyniuk použil fyzickú silu proti policajtovi a blokoval legálne zhromaždenie," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo vnútra. "Nebol zadržaný. Bol zodpovedný za porušenie integrity policajtov v práci. V Poľsku sú si pred zákonom všetci rovní."

Frasyniuk má proti tvrdeniu ministerstva námietky. Hovorí, že policajta vôbec nenapadol, ale že sa len bránil. "Naše zhromaždenie bolo zákonné a v súlade s ústavou. To policajti porušovali zákon," povedal agentúre AP. "Máme právo ukázať náš strach z toho, čo sa deje v Poľsku."

01 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-21 08:57:06 - Feat.: - Title: Voliči si v Poľsku vyberajú starostov v stovkách miest v druhom kole volieb 05 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:07