StoryEditor

Medzinárodná organizácia pre migráciu: Pašeráci ľudí zarobia ročne až 35 miliárd dolárov

Pašovanie ľudí dnes predstavuje tretí najväčší medzinárodný kriminálny biznis, hneď po obchodovaní so zbraňami a drogami.

Pašeráci ľudí zarobia ročne v globále až 35 miliárd dolárov. Práve ich treba hľadať za všetkými tragédiami migrujúcich ľudí, ktorí sa snažia preplaviť cez Stredozemné more smerom k brehom Európy, povedal v rozhovore pre agentúru Reuters šéf Medzinárodnej organizácie pre migráciu (International Migration Organisation, IOM) William Lacy Swing.

Stále viac zúfalých migrantov utekajúcich z Afriky, ale aj iných častí sveta kvôli konfliktom či humanitárnym krízam, zomiera pri snahe dosiahnuť brehy Európy. Vyrážajú predovšetkým z Líbye, kde ich v detenčných centrách lanária pašeráci.

Počet migrujúcich ľudí, ktorí prišli o život, dosiahol ku koncu mája, teda ešte pred začiatkom hlavnej pašeráckej sezóny, podľa potvrdených údajov organizácie 1700. Pre porovnanie, v roku 2015 prišlo takto o život približne 3700 ľudí a v minulom roku 5000.

“Buďme však pri týchto počtoch obozretní. Ide totiž o ľudí, o ktorých vieme, že zahynuli, no koľko ľudských tiel sa potopilo do mora, či koľkí zostali pochovaní kdesi v piesku Sahary?,” spýtal sa Lacy Swing počas diskusie na konferencii o migrácii.

 “Je to tragédia a zároveň je to dôvod, prečo sa tak dôrazne snažíme migrantov upozorňovať na pašerákov. Pašeráci sú naozaj veľký problém. Ročne utŕžia až 35 miliárd, vieme, že naprieč Stredomorím si prídu na naozaj veľmi veľa peňazí”.

Pašovanie ľudí dnes predstavuje tretí najväčší medzinárodný kriminálny biznis, hneď po obchodovaní so zbraňami a drogami, povedal. Líbya sa stala hlavným bodom, odkiaľ vyrážajú migranti z Afriky, miestom, kde sa už šesť rokov rozmáha bezprávie po tom, ako bol zvrhnutý tamojší vládca Muammar Kaddáfí. Migranti hovoria, že podmienky v tamojších vládou vedených migračných centrách sú otrasné.

Od marcovej návštevy Líbye je Medzinárodná organizácia pre migráciu pripravená vyslať do krajiny medzinárodný personál, ktorý by pracoval v týchto centrách, no dosiaľ na to nedostala povolenie od Organizácie Spojených národov.

Začiatkom júna však IOM a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov predstavili v Ženeve spoločný plán ako naštartovať a posilniť svoje aktivity v Líbyi. Lacy Swing pritom potvrdil, že IOM je pripravená pomôcť tamojšej vláde aj s jej vlastnými vnútornými vysídlencami - teda Líbyjčanmi utekajúcimi naprieč krajinou - ako aj s prácou v utečeneckých centrách.

Povedal tiež, že európsku migračnú krízu ešte zhoršilo to, čo nazval “bezprecedentnou vlnou antimigrantských nálad podporovaných podozreniami, že niektorí z tých, ktorí utekajú pred terorizmom, môžu byť sami teroristami.”

Vyzval pritom vlády, aby sa snažili venovať hlavným príčinám migrácie - konfliktom, nedostatku vody a veľkým nerovnostiam medzi chudobnými a bohatými krajinami. “Počas môjho života si nespomínam na situáciu porovnateľnú s dneškom, kedy máme deväť ozbrojených konfliktov a humanitárnych kríz, od západnej Afriky po Himaláje,” dodal.

Povedal, že Európa musí prísť s uceleným plánom zameraným na migráciu, “no nič také v blízkej budúcnosti neočakávam,” povedal Swing. Zároveň zdôraznil, že migrácia nie je otázka, ktorá sa dá vyriešiť, je to podľa neho súčasť ľudskej reality, ktorú treba manažovať alebo ju viesť. “Vo všeobecnosti však vieme, že historicky mala migrácia vždy výrazne pozitívne dopady,” uzavrel. 

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:12