Reuters
StoryEditor

Mayová sa kajá. Poslancom Konzervatívnej strany sa ospravedlnila za zbabrané voľby

12.06.2017, 21:28
Autor:
ČTKČTK

Britská premiérka Theresa Mayová sa dnes poslancom svojej Konzervatívnej strany ospravedlnila za zlý výsledok vo štvrtkových voľbách, ktoré sa rozhodla usporiadať bez toho, aby musela. S odvolaním sa na jedného zo zákonodarcov prítomných na schôdzke to uviedol spravodajský web BBC. "Dostala som nás do tejto šlamastiky, dostanem nás aj z nej," povedala údajne Mayová.

Podľa zdroja BBC sa premiérka na stretnutí s poslancami zdala byť "kajúcna a úprimná, rozhodne ale nie zrazená na kolená". Tvárou v tvár výzvam na rezignáciu aj špekuláciám o nespokojnosti vnútri samotnej Konzervatívnej strany, britská premiérka podľa zdroja poslancom povedala, že bude slúžiť tak dlho, "ako budete vy chcieť".

​Podľa zákonodarcu sa ale neobjavili na stretnutí žiadne hlasy, ktoré by sa postavili proti Mayovej. Všetci sú si totiž podľa neho vedomí, že ďalšie predčasné voľby či vnútrostranícky boj o premiérske kreslo, sú tým posledným, čo Británia teraz potrebuje.

​Podľa agentúry Reuters povedala Mayová poslancom tiež to, že sa bude snažiť získať širokú podporu pre svoje plány na rokovania s Európskou úniou o odchode Británie zo spoločenstva. Opozícia, ale aj niektorí politici Konzervatívnej strany označili štvrtkové voľby za porážku takzvaného tvrdého brexitu, ktorý Mayová presadzovala. "Premiérka hovorila o snahe vytvoriť konsenzus, uznala, že v strane sú rôzne názory na brexit, a uznala aj to, že je potrebné zohľadniť nielen stranu, ale aj parlament a krajinu," povedal nemenovaný poslanec agentúre Reuters.

Že by britská vláda mohla urobiť zmeny vo svojom prístupe k brexitu, dnes naznačila aj líderka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová, ktorej sa podarilo získať pre vládnu stranu v Škótsku nečakaných 13 kresiel.

Konzervatívci premiérky Mayovej štvrtkové voľby síce vyhrali, stratili ale parlamentnú väčšinu. Mayová sa vyhlásením volieb naopak snažila posilniť pozíciu svojej vlády v rokovaní o brexite. Rokuje preto sa severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorá by mohla podporovať menšinový kabinet. Konzervatívci majú v 650-člennej Dolnej snemovni 318 kresiel, DUP desať.

​Mayová údajne poslancom na dnešnom stretnutí tiež povedala, že severoírski unionisti nebudú mať právo veta pri schvaľovaní vládnej agendy, obzvlášť nie v otázkach sociálnych, v ktorých sa programy oboch strán značne líšia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:58