TASR/AP
StoryEditor

V USA mali podozrenie na bombu s jadrovým materiálom, hrozba sa nepotvrdila

15.06.2017, 10:16
Autor:
ertert
Na mieste pracovali technici špecializovaní na nakladanie s nebezpečnými materiálmi.

Pobrežná stráž v USA na niekoľko hodín evakuovala prístav v Charlestone pre podozrenie, že na lodi Maersk Memphis môže byť takzvaná špinavá bomba, teda nálož obsahujúca rádioaktívny materiál.

Na svojom twitterovom účte približne o 3:43 miestneho času (9:43 SELČ) pobrežná stráž informovala, že hrozba sa nepotvrdila. Ochranná zóna, ktorá bola okolo plavidla vytvorená, je zrušená. Polícia zadržala muža, ktorý pred potenciálnou hrozbou varoval.

Najväčší lodný prepravca Maersk Line v tlačovom vyhlásení uviedol, že o údajnej špinavé bombe informovala plavidlo Maersk Line pobrežná stráž. Všetci členovia posádky boli evakuovaní do bezpečia.

Plavidlo kotví v termináli Wando. Na mieste pracovali technici špecializovaní na nakladanie s nebezpečnými materiálmi. Informovala o tom televízna stanica NBC.

Prvé správy o možnom rádioaktívnom materiáli na palube plavidla prišli v stredu o ôsmej večer miestneho času. Terminál bol obratom evakuovaný.

Otázkou zostáva, ako vážne v skutočnosti podozrenie bolo. Stráž o bombe na palube informoval internetový "konšpirátor" George Webb. Ten na YouTube uviedol, že bombu na palubu lode naložili v Pakistane, uviedla agentúra AFP. Polícia po incidente uviedla, že zadržala muža, ktorý na hrozbu upozornil. Neprezradila však, či ide o Webba.

Takzvaná "špinavá bomba" patrí medzi rádiologické zbrane, ktoré sa niekedy nie celkom správne radia medzi jadrové zbrane. Rádiologická zbraň pozostáva z nálože konvenčnej výbušniny a zásoby rádioaktívneho materiálu, pravdepodobne vo forme prášku.

Odborník na zbrane Lukáš Visingr v knihe Vybrané bezpečnostné hrozby a riziká 21. storočia uvádza, že explózia "špinavej bomby" by sa mohla vyrovnať rádioaktívnemu spadu po menšom jadrovom výbuchu a zasiahnuté miesto by mohlo byť aj tisíce rokov neobývateľné.

Kontajnerová nákladná loď Maersk Memphis priplávala do Charlestonu z amerického prístavu v Newarku, predtým podľa webu Maersk Line kotvila okrem iného v ománskom prístavnom meste Salála.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:53