navaľnyjReuters
StoryEditor

Navaľnyj nemôže kandidovať v prezidentských voľbách, vyhlásila šéfka ruskej volebnej komisie

15.06.2017, 16:21
Autor:
TASRTASR

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj nebude môcť pre odsúdenie za spreneveru kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Myslí si to šéfka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová, ktorá sa takto vyjadrila v stredajšom rozhovore pre televíziu Dožď.

"Obávam sa, že budem nezdvorilá. Chápem to však tak - a myslím, že to vie aj on sám - že pre jeho predošlé usvedčenie nemá nijakú šancu zaregistrovať sa do volieb," povedia Pamfilovová.

Jej slová sa zhodujú so skorším vyjadrením tajomníčky ÚVK Maje Grišinovej. Tá ešte v máji povedala, že Navaľnyj nebude môcť kandidovať, ak ho súd nezbaví viny, pripomenula agentúra Reuters.

Opozičný politik a organizátor rozsiahlych protestov už pred časom oznámil, že vo voľbách v roku 2018 sa mieni uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Prekážkou pre Navaľného kandidatúru je však práve usvedčenie zo sprenevery v kauze Kirovles. Súd v Kirove ho ešte vo februári odsúdil na päť rokov väzenia podmienečne. Samotný politik tvrdí, že ide o politicky motivovaný rozsudok nariadený Kremľom.

Navaľného blízky spolupracovník Leonid Volkov sa však domnieva, že úrady ohľadne jeho nemožnosti kandidovať za prezidenta blafujú. "Čím viac o tom hovoria, tým som si istejší, že nebudú mať inú možnosť, než zaregistrovať ho," uviedol.

Podľa momentálnych prieskumov verejnej mienky by Navaľného vo voľbách s veľkým náskokom porazil súčasný ruský prezident Vladimir Putin, ktorý doposiaľ odmietol potvrdiť, či bude v budúcoročných voľbách kandidovať. Navaľnyj sa však domnieva, že svoje šance môže zvýšiť prostredníctvom kampane na internete, ako aj návštevami tých častí krajiny, v ktorých zatiaľ nemá veľkú podporu.

Navaľnyj si momentálne odpykáva vo väzení 30-dňový trest, ktorý mu v pondelok večer udelili za porušenie prepisov týkajúcich sa konania verejných zhromaždení. Došlo k tomu tesne po protestoch, ktoré sa uskutočnili v mnohých mestách krajiny.

Navaľnyj síce tieto mítingy pripravoval, ale na tom ústrednom - v Moskve na Tverskej ulici - sa nezúčastnil. Polícia ho totiž zadržala vo vchode jeho domu ešte pred začiatkom zhromaždenia.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:18