Reuters
StoryEditor

Útok v Londýne bol iný. Páchateľ chcel, aby sme ho zabili, tvrdí svedok

19.06.2017, 11:54
Autor:
ČTKČTKfasfas
"Keď nastupoval do policajného vozidla, ukazoval nám neslušné gestá a smial sa," opisuje svedok správanie útočníka.

Posledný z radu útokov v Londýne sa jednou vecou vymykal. Potom, čo podozrivý v noci z nedele na pondelok narazil dodávkou do zhromaždených ľudí v ulici Seven Sisters Road neďaleko mešity vo Finsbury Parku, vyskočil a snažil sa utiecť. Prizerajúci ľudia sa však zachovali uvedomelo a zastavili ho.

Jeden zo svedkov, ktorý chcel byť podľa britského denníka The Guardian označený iba ako Abdulrahman, vypovedal, že sa s priateľmi zastavili, aby pomohli staršiemu mužovi, ktorý ležal na zemi.

"Počas niekoľkých sekúnd sa tá strašná vec stala," povedal Abdulrahman podľa britského denníka. "Doslova počas minúty sa vysokou rýchlosťou prirútila dodávka, prešla ležiaceho muža a ľudí okolo, z čoho osem až desať zranila, niektorých vážne. Vďaka Bohu som v poriadku, ale moji priatelia to odniesli," povedal britskej agentúre PA.

Polícia s podrobnosťami čaká

Vodiča dodávky svedkovia na mieste opísali ako "veľkého bieleho muža". Polícia iba zverejnila, že podozrivý má 48 rokov, s väčšími podrobnosťami čaká, kým neskončí vyšetrovanie možných komplicov.

Na mieste však nikoho iného nezadržali. Čo bolo motívom útočníka, je v tomto okamihu stále nejasné. Podľa koordinátora boja proti terorizmu Neila Basua nesie útok všetky znaky teroristického činu. Mŕtvy aj všetci zranení sú podľa neho moslimovia. Polícia pracuje s verziou, že išlo o vraždu a pokus o ňu.

Než prišli privolané hliadky, podozrivého zadržali priamo svedkovia. "Chcel utiecť a opakoval, že chce zabíjať moslimov. Vbehol na vozovku, ale podarilo sa mi strhnúť ho k zemi. S pomocou ďalších chlapov sme ho držali asi 20 minút, než prišla polícia," popisoval incident Abdulrahman.

​Podľa jeho slov bol na mieste po incidente skutočný chaos. "Ľudia okolo ležali na zemi, všetci boli veľmi rozrušení, kričali, pýtali sa, kde je záchranka, kde je polícia. Hovorili nám, nech ho držíme pri zemi, a pýtali sa ho, prečo to urobil," vysvetlil hrdina okamihu Abdulrahman. Dodal tiež, že páchateľ žiadal, aby ho zabili.

"Pýtal som sa ho len, prečo vrazil do nevinných ľudí. Neodpovedal, ale keď nastupoval do policajného vozidla, ukazoval nám neslušné gestá a smial sa. Všetko to bolo úmyselné," uzavrel svoj opis situácie Abdulrahman.

Dvíhali dodávku kvôli mužovi, ktorý ležal pod ňou

Jeden z miestnych obyvateľov povedal agentúre PA, že musel uskočiť dodávke z cesty. "Ľudia jednoducho stáli a konverzovali ako obyčajne. A potom sa zrazu prirútil. Bol som šokovaný, všade okolo ležali ľudia. Vďaka Bohu som stihol odskočiť," povedal muž, ktorý si neželal byť menovaný.

Ďalší zo svedkov Abdikadar Warfa, s ktorým hovoril reportér Guardianu, potvrdil výpoveď Abdulrahmana. Tiež pomáhal vodiča držať. Vzpieral sa však podľa neho, kopal a búšil okolo seba päsťami, ako sa snažil utiecť. "Chcel utiecť. Ľudia sa s ním preto bili. Jedna osoba zostala ležať pod vozidlom. Môj kamarát pomáhal dodávku zdvihnúť, aby ju bolo možné vytiahnuť," popisoval Abdikadar.

Dodávka nabehla do chodcov okolo 01:20 SELČ v mestskej časti Finsbury Park na severe Londýna. Dvaja zranení boli podľa polície ošetrení na mieste a ďalších osem previezli záchranky do nemocníc. Britská moslimská rada uviedla, že dodávka úmyselne vrazila do moslimov odchádzajúcich z mešity. Vyzvala britské úrady na zvýšenie bezpečnosti v okolí mešít.

Londýnsky starosta ráno sľúbil, že do ulíc bude vyslaných viac policajtov s cieľom upokojiť obyvateľov, najmä moslimov rešpektujúcich islamský pôstny mesiac ramadán. "Rovnako ako hrozné útoky v Manchestri, Westminsteri a na londýnskom moste je to tiež útok na všetky naše zdieľané hodnoty tolerancie, slobody a úcty," vyhlásil zároveň Khan.

Mayová označila útok automobilom do chodcov za "strašný incident". Je podľa svojich slov v myšlienkach so zranenými. Vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ho incident úplne šokoval.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:23