Flickr/Heinrich-Böll-Stiftung
StoryEditor

Nemecká europoslankyňa sa bráni. Tvrdí, že nenavrhovala posielať sýrske dediny do východnej Európy

21.06.2017, 17:44
Autor:
chochoČTKČTK

Do východných krajín Európskej únie by sme mali presídliť celé sýrske dediny. Tento návrh mala uviesť v rozhovore pre denník Neue Osnabrücker Zeitung nemecká europoslankyňa za stranu Zelených Ska Kellerová. Spolupredsedníčka frakcie zelených strán v Európskom parlamente, ktorá zároveň kritizovala Česko, Poľsko a Maďarsko za ich odmietanie kvót na utečencov, však tvrdí, že jej vyjadrenie bolo prekrútené.

"Ten nápad so sýrskou dedinou je jednou z možností, ktorá by sa dala využiť. Napríklad v prípade, keď utečenci nechcú ísť do niektorej krajiny, pretože v nej nie sú žiadni iní utečenci," cituje údajné Kellerovej vyjadrenie web Neuen Osnabrücker Zeitung. "Ľudia chodia radi tam, kde už sú ich krajania, to robí integráciu a prijatie jednoduchším," mala dodať europoslankyňa.

Na osobnej stránke Kellerovej sa však objavila správa popierajúca, že by politička niečo také povedala. "Pri odpovedi na otázku o presídlení sýrskej dediny do Lotyšska, ktorú navrhol novinár, vysvetlila Ska, že v krajine, akou je Lotyšsko, kde žije málo utečencov, by pre utečencov mohlo byť ľahšie, ak by boli presťahovaní v skupinách," píše sa na stránke. "Ska nikdy nenavrhovala posielať celé dediny do východnej Európy."

Europoslankyňa vraj ani "nepredpokladala, že presídlenie celých dedín je vhodným opatrením na riešenie problémov s členskými štátmi, ako sú Česká republika, Poľsko a Maďarsko, ktoré bojkotujú program EÚ na presídľovanie."

​Neochota Česka a ďalších stredoeurópskych štátov prijímať migrantov je podľa političky strany Zelených v rozpore s právom Európskej únie. Európska komisia začala minulý týždeň konanie voči Česku, Poľsku a Maďarsku kvôli nenapĺňaniu programu prerozdeľovania migrantov nachádzajúcich sa v Taliansku a Grécku.

Slovensko sa všeobecne kritike vyhýba, hoci premiér Fico proti systému prerozdeľovania migrantov vystúpil ako prvý a Slovensko s úniou o kvótach vedie súdny spor. Slovensko dobrovoľne na základe systému kvót prijalo 16 migrantov.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:29