StoryEditor

Z vojnových línií

26.03.2003, 23:00

Turecko vyšle dodatočné vojenské jednotky na sever Iraku len po konzultácii s vedením ozbrojených síl USA a v prípade hrozby zo strany kurdských separatistov. Oznámil to včera náčelník hlavného štábu tureckej armády, generál Hilmi Özkök. (TASR)
Britský minister obrany Geoff Hoon včera potvrdil, že irackí vojaci v meste Basra namierili svoje zbrane proti tamojším civilistom. Reportéri sprevádzajúci britské jednotky, ktoré obkľúčili Basru, uviedli, že civilisti v Basre v utorok povstali proti režimu irackého prezidenta Saddáma Husajna. (TASR)
Viac ako 200 domov zničili americké a britské lietadlá pri ostreľovaní stredoirackého mesta Násiríja. V dôsledku intenzívneho bombardovania utrpelo zranenia najmenej 500 civilistov. Oznámil to včera iracký minister informácií Muhammad Saíd as-Sahháf. (TASR)
Obe strany vojnového konfliktu v Iraku sa dopustili vojnových zločinov, varovala včera medzinárodná organizácia za ľudské práva Amnesty International (AI). Spojenci nedovolene ostreľovali irackú televíziu a Iračania ohrozujú životy civilistov. (TASR)
Spojené štáty dopravia do Perzského zálivu modernou technikou vybavenú 4. pechotnú divíziu a ďalšie jednotky so silou viac než 30 000 mužov, ktorí sa pripoja k operáciám proti Iraku. Informovala o tom včera americká armáda. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:55