Reuters
StoryEditor

Slovensko si brúsi zuby na európske agentúry. Spoločná obrana v Únii je čoraz viac reálnejšia

22.06.2017, 19:28

V dôsledku brexitu sa z Londýna presunie dvojica európskych úradov. Prvým je Európska agentúra pre lieky a druhým je Európsky úrad pre bankový dohľad. Slovensko má o jeden z úradov záujem, na dnešnom samite lídrov únie v Bruseli to netajil ani sám premiér Fico. Naša krajina totiž nehostí žiaden spomedzi európskych úradov.

Na dnešnom pracovnom stretnutí sa stanovili aj pravidlá, ako by malo zadelenie dvojice úradov vyzerať. „Navrhneme systém, na základe ktorého sa bude voliť,“ povedal premiér. V Bruseli sa hovorí, že úrady si už na základe dohody rozdelili Nemecko a Francúzsko. Konkrétne agentúra pre lieky by mala ísť do francúzskeho Lille a bankový dohľad by mal smerovať do Frankfurtu, kde má sídlo aj Európska centrálna banka.

Donald Tusk, predseda Európskej rady si pred samitom zažartoval na účet Britov. „Počuli sme rôzne predpovede, ako bude brexit vyzerať. Tvrdý brexit, jemný brexit, alebo žiadna dohoda. Niektorí moji britskí priatelia sa dokonca pýtali, či sa brexit dá zvrátiť. Povedal som im, že Európska únia bola postavená na snoch, ktoré vyzerali byť nedosiahnuteľné. Takže kto vie. Môžete povedať že som rojko, ale nie som sám,“ povedal Tusk. Narážal tak na frázu z piesne Johna Lennona, Imagine.

Záverom prvého dňa samitu Tusk potvrdil, že krajiny našli konsenzus týkajúci sa spoločnej obrany. Jednotlivé krajiny majú predniesť svoje návrhy, v akej oblasti by dokázali prispieť a kooperovať. „Je to historický krok,“ vyhlásil Tusk. „Európska únia sa tak posunie k hlbšej integrácii v obrane,“ dodal.

Na pretras sa dostal aj terorizmus. Podľa Tuska je potrebné vyvinúť úsilie, aby sa s terorizmom bojovalo aj na internete a sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:15