Robert FicoTASR
StoryEditor

Brexit bude náročný proces. Únia chce lepšie bojovať s terorizmom

23.06.2017, 16:54

Summit európskych lídrov v Bruseli priniesol pokrok v riešení niektorých otázok, ktoré trápia úniu. Kľúčovou témou bol boj s terorizmom. „Zaoberali sme sa bojom proti terorizmu a vnútornou bezpečnosťou. EÚ apelovala na internetové služby, aby vyvinuli systémy, ktoré majú kontrolovať obsah na internete, ktorý podnecuje k terorizmu,“ povedal slovenský premiér Robert Fico.

Európska dvadsaťsedmička sa dotkla aj nekončiaceho problému migrácie. Premiér tvrdí, že Balkánska cesta je pre migrantov pomerne významne uzatvorená, aj keď stále existujú trenice medzi európskou úniou a Tureckom, ktoré pomáha Bruselu s blokovaním prílevu migrantov cez Balkán. Problémom stále ostáva cesta cez Stredozemné more, cez ktorú tento rok prišlo viac migrantov, než v rovnakom období vlani. Podľa premiéra Fica došlo k posunu.

„Európska rada začala otvorene hovoriť o ekonomických migrantoch, nie len o tých, ktorí utekajú pred vojnou,“ povedal premiér. To, že ide o jasnú ekonomickú migráciu potvrdil aj taliansky premiér, ktorý povedal, že ide predovšetkým o mladých mužov.

Šancou je zamerať sa na Lýbiu. „V Líbyi nemáme partnera, akým je prezident Recep Erdogan v Turecku. EÚ je ochotná pomôcť budovať štruktúry v Líbyi. Krajina je však v rozbitom stave, premiér nad ňou nemá kontrolu. Je to komplikovaná krajina,“ povedal premiér. Európska únia podľa Fica nemôže len tak dať Líbyi balík peňazí na boj s migrantmi, ako tomu bolo v prípade Turecka. 

Témou bol aj brexit, kde sa musí únia a Veľká Británia zamerať na trojicu problémov. Prvým sú financie, ktoré by Londýn mal Bruselu doplatiť. „Existuje právny základ, aby Veľká Británia doplatila peniaze. Neposunuli sme sa však v tejto veci,“ povedal premiér. Dodal však, že vyjednávač pre brexit za Európsku úniu Michel Barnier má riešenie, ako docieliť, aby Londýn nakoniec platil. Mechanizmus ako to bude vyzerať však premiér nespresnil.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:56