Mohammed bin SalmánReuters
StoryEditor

Agresívny a cieľavedomý. Kto je následník saudskoarabského trónu?

26.06.2017, 11:40
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia bude mať nového kráľa. Mohammed bin Salmán má len 31 rokov a v krajine už má veľký vplyv.

Svetové médiá ho prezývajú "Mr. Everything", pretože už zastával veľa dôležitých funkcií. Viac ako dva roky bol nielen zástupcom následníka trónu, ale aj ministrom obrany, šéfom rady hospodárstva a rozvoja a šéfom dozornej rady Aramco, saudského naftového gigantu a najväčšej takejto firmy na svete s ohľadom na dennú ťažbu ropy, píše poľský týždenník Polityka.

Na rozdiel od svojich bratov a bratrancov nemá Mohammed väčšiu skúsenosť z politiky, ani diplomy zo zahraničných univerzít. Ukončil bakalárske štúdium práv na Rijádskej univerzite a skúsenosti získaval ako otcov poradca a šéf jeho kancelárie. So Salmánom trávil každú minútu, stal sa jeho tieňom.

Saudskú Arábiu zatiahol do vojny v Jemene

Je Salmánovým najstarším a najobľúbenejším synom. Jeho matkou je tretia a najmladšia žena dosluhujúceho kráľa. Donedávna bol nástupcom trónu populárny päťdesiatosemročný Mohammed bin Najíf Saúd, ktorý roky zastával funkciu vicepremiéra a ministra vnútra. V posledných dňoch však súčasný kráľ spolu s členmi svojej poradnej rady rozhodol inak.

Kritici Mohammada obviňujú, že Saudskú Arábiu, hneď ako sa ujal kresla ministra obrany, nezodpovedne zatiahol do občianskej vojny v susednom Jemene. Saúdskí vojaci boli prvýkrát vyslaní do boja za hranice. A umierali. Vo vojne sa nepodarilo dosiahnuť strategické ciele, zato si vyžiadala tisíce obetí a viedla k humanitárnej katastrofe.

Samozrejme nie je ideálny, ale je veľmi bystrý a inteligentný - chvália ho jeho stúpenci. Bývalého prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu, ktorý nebýval Saudskej Arábii naklonený, milo prekvapil a Obama sa o ňom vyjadril, že sa výborne orientuje vo svete a je múdrejší než by zodpovedalo jeho veku.

Mohammed bin Salmán pracuje viac ako desať hodín denne. Je neobyčajne ambiciózny a sústredí sa na celok. Nikdy nefajčil, nepil alkohol a vyhýbal sa oslavám.

Vždy dbal o svoj vzhľad. Už dlho jazdí po svete, potriasa si rukou s dôležitými politikmi a všade rozpráva o svojej vízii štátu. Tvrdí, že sa inšpiruje Winstonom Churchillom. Je disciplinovaný, sebavedomý a charizmatický.

Desať miliónov dolárov za noc s Kim Kardashian

Mohammed má dvoch synov a dve dcéry, a aj keď dlho vyhlasoval, že nemá čas na dve ženy, pred dvoma rokmi sa druhýkrát oženil. Pred niekoľkými mesiacmi na tlačovej konferencii žartom ponúkol desať miliónov dolárov za noc s Kim Kardashian, čo malo pomôcť napraviť finančnú situáciu jej manžela, Kanyeho Westa. Manželia na návrh nereagovali, ale feministky na Saudoch nenechali nitku suchú.

Budúci kráľ Saudskej Arábie má rád Japonsko, so svojou prvou ženou tam po svadbe strávil dva mesiace. Jeho nadácia vytvorila japonské komiksy prezentujúce arabskú kultúru. Venuje sa vodným športom, cestovaniu, má rád iPhone a ďalšie výrobky Applu. Dokonca natoľko, že sa vlani v New Yorku osobne stretol so šéfom Applu Timom Cookom.

Aký bude kráľ? To ukáže čas. Bude sa musieť vyrovnať s náročnými spoločenskými výzvami vo vlastnej krajine a s čím ďalej komplikovanejšou situáciou v regióne. Určite bude aktívnejší ako jeho otec, ale tiež bohužiaľ možno agresívnejší a impulzívnejší. Z prieskumov vyplýva, že 70 percent mladých Saudov o ňom zmýšľa pozitívne. A to je v krajine, kde je viac ako polovica obyvateľov mladšia ako 25 rokov, dôležitá správa.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:38