sergej kisljakTASR/AP
StoryEditor

FBI kvôli nemu vyšetruje Trumpových ľudí. Kremeľ veľvyslanca Kisljaka v tichosti povolal domov

26.06.2017, 17:10
Dni "najradioaktivnejšieho muža" vo Washingtone, ruského veľvyslanca Sergeja Kisljaka, sú spočítané.

Podľa amerických médií aj exveľvyslanca v Moskve Michaela McFaula sa Kremeľ rozhodol ruského diplomata povolať domov. K rozhodnutiu došlo potom, čo sa dostal Kisljak do centra vyšetrovania FBI a Kongresu ohľadom ruského napojenia na členov tímu prezidenta USA Donalda Trumpa.

"Zišlo by sa mu trochu času mimo," uviedol pre americký portál BuzzFeed jeden zo zdrojov medzi americkými diplomatmi. Chystanú udalosť podľa BuzzFeed potvrdili aj ďalšie dva zdroje, ktoré majú blízko k ruskej ambasáde.

V centre amerického diania

Moskva však koniec Kisljakovej desaťročnej misie oficiálne potvrdiť odmietla, hoci sa o nej v kuloároch šepkalo už nejakú dobu. Podľa amerických médií už je naplánovaná rozlúčková oslava ruského diplomata, ktorá sa má konať vo Washingtone 11. júla pod taktovkou Americko-ruskej biznisovej rady.

Väzby na Kisljaka sa v posledných týždňoch a mesiacoch stali centrom pozornosti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) i kongresových komisií. Spájaný s ním bol najnovšie napríklad Trumpov zať a poradca Jared Kushner.

O kontaktoch na Kisljaka vypovedal pred komisiou minister spravodlivosti Jeff Sessions. Vyšetrovaný je už mesiace generál Michael Flynn, ktorý musel opustiť aj post národného bezpečnostného poradcu. Všetci traja sú cieľom vyšetrovania, pretože o svojich schôdzkach s Kisljakom neinformovali verejnosť. Zapierajú však, že by sa s ním stretli.

Spojenie s ruským diplomatom, prezývaným "majster špiónov" alebo "najradioaktivnejší muž Washingtone", nepriviedlo do problémov len osoby okolo prezidenta. Najvyššie postavená demokratka v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová v apríli tvrdila, že sa s Kisljakom nikdy nestretla. Krátko nato sa však objavili fotografie z roku 2010, na ktorých pózuje spolu s ďalšími zákonodarcami a ruským veľvyslancom.

Robil si svoju prácu

Naopak medzi tých, ktorí sa k Rusovi hlásia, patrí bývalý veľvyslanec USA v Moskve Michael McFaul. Na svojom twitterovom účte mu vyjadril rešpekt a zároveň potvrdil špekuláciu o Kisljakovom konci. "Veľvyslancovi Kisljakovi prajem, nech sa mu darí, zatiaľ čo sa chystá opustiť ambasádu. Keď som bol členom americkej administratívy, užíval som si prácu s ním, aj keď sme spolu nesúhlasili," napísal McFaul.

Magazínu Newsweek veľvyslanec z doby administratívy Baracka Obamu povedal, že podľa neho Kisljak žiadne hranice z politického hľadiska neprekročil. "Súčasťou jeho práce je nadväzovať čo najviac kontaktov a zároveň obhajovať stratégie a záujmy svojej vlády," povedal McFaul.

Kariérny diplomat Kisljak bol vychovaný pre svoju funkciu ešte v sovietskej ére. Americký denník The New York Times (NYT) ho opisoval ako usmievavého a srdečného muža s plynulou angličtinou so slabým ruským prízvukom.

Kisljak je expertom na kontrolu zbrojenia s titulom z moskovského Inštitútu inžinierskej fyziky. Bol prvým zástupcom Ruska v NATO aj námestníkom ruského ministra zahraničia. Veľvyslancom v USA je od roku 2008. "Opísal by som ho ako najvyššiu ruskú autoritu v znalosti amerických reálií," uviedol pre NYT analytik zahraničnej politiky Vladimir Frolov.

Tajná komunikácia s Kremľom

Najväčším orieškom pre vyšetrovateľov je v súčasnosti stretnutie Kisljaka s Kushnerom. Zať a poradca amerického prezidenta vraj začiatkom decembra žiadal ruského veľvyslanca o zriadenie tajného komunikačného kanálu s Kremľom.

Denník The Washington Post pred mesiacom napísal, že Kisljak bol Kushnerovým návrhom na zriadenie tajného komunikačného kanála prekvapený a odovzdal túto informáciu Kremľu. Denník nespresnil, čo sa s Kushnerovým nápadom stalo ďalej. Biely dom však všetky špekulácie poprel.

Sám veľvyslanec o veci nechcel s portálom BuzzFeed hovoriť. "Máme takú politiku, že nekomentujeme naše každodenné kontakty v Amerike ani inde. Aby sme rešpektovali našich partnerov," uviedol Kisljak. Podľa zahraničných médií bol pripravený na funkciu v protiteroristickom útvare OSN. Túto pozíciu ale zaujal minulý týždeň iný ruský diplomat Vladimir Voronkov.

Kisljakov koniec ešte nebol oficiálne oznámený, ale už sa špekuluje o jeho nástupcovi. Mohol by ním podľa ruských médií byť námestník ministra zahraničia Sergeja Lavrova Anatolij Antonov. Ten je síce na sankčnom zozname Európskej únie, ale v prípade, že by ho schválila ruská Duma, odcestoval by do Washingtonu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:29