Flickr/Ales Kladnik
StoryEditor

Slovinsko vyhralo arbitráž nad Chorvátskom. Získalo prístup na more, Záhreb však hrozí

29.06.2017, 22:37
Autor:
ČTKČTK
Slovinsko získa značnú časť Piranského zálivu a koridor, ktorým bude mať prístup na otvorené more.

Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu rozhodol, že Slovinsko získa značnú časť Piranského zálivu a koridor, ktorým bude mať prístup na otvorené more. Kým Ľubľana verdikt uvítala, Záhreb ho podľa očakávania odmietol, pričom chorvátsky premiér pohrozil, že Chorvátsko má "spôsoby, ako ochrániť svoje územie a záujmy".

O túto vodnú plochu v Jadranskom mori vedú krajiny spor už od získania nezávislosti na bývalej Juhoslávii v roku 1991. V roku 2008 kvôli sporu Slovinsko niekoľko mesiacov blokovalo rozhovory o členstve Chorvátska v EÚ.

Chorvátsko v roku 2015 arbitráž odmietlo

Na arbitráž sa obe krajiny nakoniec dohodli v novembri 2009 a Slovinci s ňou v lete nasledujúceho roka tesnou väčšinou vyslovili súhlas v referende.

Chorvátsko súd v roku 2015 ale označilo za skompromitovaný a arbitráž odmietlo. Chorvátske médiá totiž krátko predtým zverejnili prepis rozhovoru, pri ktorom sa vraj slovinský zástupca na arbitrážnom súde Jernej Sekolec dohováral s poverenkyňou slovinského ministerstva zahraničia na taktike ďalšieho postupu a pôsobení na ostatných arbitrov.

Slovinsko na základe verdiktu má hranice, ktoré mu zabezpečujú voľný prístup na otvorené more. Ak by námorné hranice boli stanovené podľa návrhu Chorvátska, bola by musela teoreticky každá slovinská loď pri plavbe na voľné more žiadať Chorvátsko o súhlas.

Pre Slovincov je to historický okamih

"Hlavný odkaz (chorvátskej) vlády je, že dnešné rozhodnutie je pre Chorvátsko rozhodnutie, ktoré nás žiadnym spôsobom nezaväzuje, a nemáme v úmysle sa ním riadiť," vyhlásil podľa denníka Večernji list v reakcii chorvátsky premiér Andrej Plenković.

Na otázku, ako Chorvátsko odpovie, ak Slovinsko bude rozhodnutie arbitráže uplatňovať, Plenković povedal, že neočakáva jednostranné kroky. "Chorvátsko má spôsoby, ako chrániť svoje územie a svoje záujmy," dodal však hrozbu, bez toho, aby upresnil, čo tým má na mysli.

Na druhej strane predseda slovinskej vlády Miro Cerar privítal stanovisko arbitrážneho súdu ako "historický okamih" pre svoju krajinu. "Rozhodnutie arbitrážneho súdu je definitívne a je právne záväzné pre obe krajiny, pre Slovinsko i pre Chorvátsko. Toto rozhodnutie predstavuje pre Slovinsko historický okamih," povedal na tlačovej konferencii v Ľubľane.

01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 03 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 04 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 05 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 03:08