KatarReuters
StoryEditor

Katar kritizuje tvrdé požiadavky arabských štátov. Pripravuje odpoveď v spolupráci s USA

30.06.2017, 07:49
Autor:
ČTKČTK

Katar v spolupráci so Spojenými štátmi a Kuvajtom pripravuje odpovede na požiadavky krajín okolo Saudskej Arábie, ktoré ho izolujú kvôli jeho údajnej podpore terorizmu. Vo štvrtok to vo Washingtone oznámil katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie. Katar zároveň zvažuje, že kvôli svojej hospodárskej blokáde podá sťažnosť vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Požiadavky štyroch arabských štátov voči svojej krajine označil Sanie za nerozumné. Stanovenie termínu na ich splnenie, ktorý vyprší túto nedeľu, považuje za zásah do suverenity Kataru.

Dauha zvažuje podanie sťažnosti voči hospodárskej a dopravnej blokáde zo strany Saudskej Arábie, Spojených Arabských Emirátov, Bahrajnu a Egypta. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil zástupca Kataru pri WTO. Tvrdí, že blokáda porušuje zásady WTO, ktorá sa snaží uľahčiť obchod medzi členskými štátmi.

Skupina okolo Saudskej Arábie začiatkom júna prerušila s Katarom diplomatické vzťahy a dopravné spojenie. Katar potom 23. júna dostal na splnenie 13 požiadaviek. Má prestať podporovať údajných teroristov, zavrieť svoju televíziu Al-Džazíru, ukončiť kontakty s Iránom a zrušiť na svojom území tureckú vojenskú základňu.

Ak Katar požiadavky nesplní, hrozia mu ďalšie sankcie. Povedal to tento týždeň v rozhovore s denníkom The Guardian veľvyslanec SAE v Rusku Umar Džubaš. Podľa neho môžu krajiny vyradiť Katar z Rady pre spoluprácu arabských štátov zálivu (GCC), ale tiež požiadať svojich obchodných partnerov, aby si vybrali medzi nimi a Katarom. Členmi GCC sú SAE, Saudská Arábia, Katar, Bahrajn, Omán a Kuvajt, ktorý sa snaží v kríze hrať prostredníka.

Podľa niektorých analytikov je za konfliktom obava Saudskej Arábie o jej dominantné postavenie v regióne, ktoré Katar začal v poslednej dobe ohrozovať. Krajinám okolo Rijádu sa vraj nepáči asertívna a otvorená politika Kataru, vrátane stykov so šiitskym Iránom, ktorého sunnitská Saudská Arábia považuje za hlavného rivala v regióne.

Rijád sa zrejme obáva aj ďalšieho nárastu ekonomickej moci malého, ale bohatého Kataru. Tento rok na jar napríklad Katar zrušil moratórium na ťažbu v obrovskom nálezisku zemného plynu v Perzskom zálive, ktoré leží v jeho a iránskych teritoriálnych vodách.

Za sporom je aj spravodajstvo Al-Džazíry, ktorá neváha kritizovať aj autoritárska vedenie niektorých arabských krajín. Saudská Arábia a Jordánsko už na svojom území pobočky televízie uzavreli.

Katarský minister obrany má dnes v Ankare rokovať so svojím tureckým náprotivkom. Ankara schválila krátko po vypuknutí katarskej krízy posilnenie tureckej vojenskej posádky v Dohe. Turecko má v Katare už na základe skoršej dohody podľa tureckej tlače asi stovku vojakov, počet by sa mal zvýšiť až na 3000.

01 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 02 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 03 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili 04 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 05 - Modified: 2024-03-26 13:50:51 - Feat.: - Title: Katar uisťuje, že rokovania o prímerí v Gaze pokračujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:19