Oslavy po schválení manželstiev homosexuálov v NemeckuReuters
StoryEditor

Koaliční partneri obišli Merkelovej stranu. S opozíciou schválili manželstvá homosexuálov

30.06.2017, 09:19
Autor:
ČTKČTK

Nemecko umožní párom rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvo a adoptovať deti. Príslušné zmeny Občianskeho zákonníka dnes schválil Spolkový snem.

V historickom hlasovaní, ako je v Nemecku vnímané, získala legalizácia manželstva homosexuálov pomerne výraznú väčšinu. Bez problémov by zmena, ktorá má jasnú podporu verejnosti, mala prejsť aj za týždeň v Spolkovej rade.

O návrhu na zavedenie manželstva pre všetkých, ako sa mu v Nemecku hovorí, sa v parlamente bezvýsledne debatovalo už niekoľko rokov, tento týždeň sa ale veci dali nečakane rýchlo do pohybu.

Sociálni demokrati sa totiž rozhodli, že jeden zo svojich dlhodobých cieľov presadia za pomoci opozície aj proti vôli koaličnej konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej.

CDU/CSU síce s takýmto postupom nesúhlasila, svojim poslancom ale umožnila, aby hlasovali podľa svojho svedomia, a nie podľa straníckych nôt. Aj od časti zákonodarcov konzervatívnej únie sa tak novele dostalo podpory. Celkom za ňu hlasovalo 393 zo 623 prítomných poslancov. Výsledok hlasovania ocenilo mnoho poslancov potleskom v stoji.

Nemecko sa dnešným rozhodnutím pridáva ku 20 štátom, ktoré párom rovnakého pohlavia umožňujú na celoštátnej úrovni vstupovať do manželstva. Od roku 2001 mohli homosexuáli v spolkovej republike uzatvárať takzvané registrované partnerstvo. Túto možnosť majú od roku 2006 aj v Česku.

01 - Modified: 2021-09-26 14:03:03 - Feat.: - Title: Švajčiari podľa odhadov odobrili manželstvá osôb rovnakého pohlavia výraznou väčšinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:14